Sipoo aloittaa kolmannen rokotekierroksen – tosin vain rajatulle ryhmälle

Sipoossa aletaan antaa kolmansia koronarokotusannoksia voimakkaasti immuunipuutteisille. Kuvituskuva. Anu Kiljunen

Ulla Yliherne

Sipoon kunta tiedottaa aloittavansa kolmannen rokotekierroksen koronavirusta vastaan. Kolmas annos annetaan rajatulle ryhmälle eli sellaisille yli 12-vuotta täyttäneille henkilöille, jotka taudin tai hoidon takia ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Tällaisia henkilöitä ovat he, jotka saavat hoitoa elinsiirrosta, kantasolusiirrosta, vaikeasta tai keskivaikeasta synnynnäisestä immuunipuutoksesta, immunosuppressiivisesta syöpähoidosta, autoimmuunisairauksiin immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä, dialyysissa tai kroonisessa munuaisten vajaatoiminnasta, pitkälle edenneessä tai hoitamattomassa HIV-tartunnassa tai lääkärin arvioiman muun vaikea-asteisen immunosuppressiivisessa tilassa.

– Koko Suomessa arvioidaan olevan noin 50 000 henkilöä, jotka kuuluvat näihin voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmiin. Sipoossa siis tämä kolmas rokotekierros koskee siis vain hyvin harvoja sipoolaisia, sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko kertoo kunnan tiedotteessa.

Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa rokotevalmistetta kuin toinen rokoteannos.

Kunnan tiedotteen mukaan Sipoossa kolmansiin rokoteannoksiin käytetään käytännössä Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta.

Nyt alkuvaiheessa ajanvaraus kolmanteen rokoteannokseen onnistuu vain puhelinpalvelusta numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin kello 9–15.

Ajanvaraus nettipalvelussa koronarokotusaika.fi saadaan käyttöön vasta myöhemmin.

Sipoossa kolmas koronarokotuskierros koskee tässä vaiheessa ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteisia sipoolaisia ja muutamia yksittäisiä sosiaali- ja terveydenhuollon työtekijöitä, jotka ehtivät saada rokotteen 3-4 viikon välillä.

Kunnan tiedotteen mukaan Sipoossa ei ole laajemmin sellaista sote-henkilöstöä, jotka olisivat saaneet rokotteen alkuvuonna 3-4 viikon aikavälillä, eikä HUS-alueella käynnissä oleva kolmas kierros vanhenemassa olevalla rokote-erällä ei koske Sipoota muutoinkaan.

Vanhentuvaa Moderna-rokote-erää ei siis jaeta Sipoossa.

THL on ehdottanut, että kolmansia annoksia tarjottaisiin niille rokotusjärjestyksessä ensimmäisten joukossa rokotetuille, jotka ovat saaneet rokotuksen 3–4 viikon annosvälillä. THL valmistelee ohjetta kolmansien annosten aloittamista tälle ryhmälle ja ohjeistus pyritään antamaan pian.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut