Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jännien naisten historiaan tutustutaan Söderkullan kirjastossa – Maria Pettersson esittelee hittikirjansa kohokohtia ja toivoo vilkasta keskustelua

Kirja: Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson keräsi kirjaansa yli sadan jännittävän naisen tarinan historian pimennosta. Pian hän vierailee Sipoossa.

Söderkullan kirjastossa on tarjolla harvinaista herkkua historiasta, kun Aula-klubissa vierailee Journalisti-lehden päätoimittaja ja kirjailija Maria Pettersson. Hän esittelee tunnin vierailullaan teostaan Historian jännät naiset, joka oli paitsi viime vuoden toiseksi eniten myynyt suomalainen tietokirja, myös Suomessa kaikkien aikojen toiseksi eniten joukkorahoitusta kerännyt kirja.

Kaikki alkoi Twitteristä, tai oikeastaan jo Petterssonin lapsuudesta.

– Historia on kiinnostanut minua pienestä pitäen, mutta historiankirjoitus kertoo usein sodista ja suurmiehistä. Aloin kaivaa naisten tarinoita ja törmäsin toinen toistaan kiinnostavampiin henkilöihin, Pettersson kertoo.

– Aloin julkaista heistä minitarinoita Twitterissä ja moni pyysi niistä kirjaa. Joukkorahoitus sitten osoitti, että moni oli myös valmis maksamaan kirjasta.

Hän keräsi teokseensa yli sadan jännittävän naisen tarinan tuhansien vuosien ajalta. Naisten kirjo on valtava. Vanhin tarina kertoo ylipapitar Enheduannasta, joka kertoi nuolenpääkirjoituksella savitaululla 4 300 vuotta sitten, miten kaupungin hallitsija lähenteli häntä. Tuorein tarina on vain muutaman vuoden takaa. Se kertoo vuonna 2019 kuolleesta australialaisesta kulttijohtajasta Anne Hamilton-Byrnestä, joka nousi seuraajiensa alistajaksi karismalla ja LSD:llä.

– Kaikki naiset ovat jänniä, mutta hyviä he kaikki eivät ole. Siksi en suosittele kirjaani, tai kirjaston tilaisuuttakaan, alle 12-vuotiaille, Pettersson sanoo.

Tasa-arvo on aaltoliikettä.

Historian jännät naiset -kirjasta on tehty myös podcast, joka löytyy tekijänsä nimellä Yle Areenasta. Aiheen kiinnostavuutta lisää se, miten moni asia on voimissaan tänä päivänäkin. Esimerkkinä yli sata vuotta sitten maailman vaikutusvaltaisimpiin naisiin lukeutunut afganistanilainen kuningatar, joka uudisti puolisonsa kanssa maataan vauhdilla edistäen samalla tasa-arvoa tavoin, jotka saivat konservatiivit vastarintaan.

– Tasa-arvo on aaltoliikettä. Parannuksia voidaan saada aikaan hyvin nopeasti, mutta valitettavasti takapakkia tulee joskus yhtä nopeasti, Pettersson sanoo.

Hän toivoo jokaisen tahollaan miettivän, miten itse voi tietoisesti edistää sukupuolten tasa-arvoa, ja ylipäätään toimia heikompien puolesta patriarkaalisten rakenteiden ylläpidon sijaan.

– Sipoossa toivon aktiivista vuorovaikutusta yleisön kanssa ja rentoa tunnelmaa. Ja myös miehiä yleisöön!

Suomenkielistä tapahtumaa voi seurata myös Sipoon kirjaston Youtube-kanavalla.