Heikki Vestman vaatii lisää määrärahoja poliisin perustoiminnan turvaamiseksi – "Elokapinoitsijoita myötäilevää sisäministeriä ei näytä kiinnostavan yleisen järjestyksen turvaaminen"

Kansanedustaja Heikki Vestman (kok.) vaatii poliisille lisää määrärahoja heikennysten sijaan. Arkistokuva. Sauvo Jylhä

Oskari Lehto

Kokoomuksen sipoolainen kansanedustaja Heikki Vestman vaatii lisää määrärahoja poliisin perustoiminnan turvaamiseksi.

Poliisi on ilmoittanut aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut valtion talousarvioesityksen vuoksi. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on arvioinut, että hallituksen esityksen seurauksena poliisin henkilöstömäärä laskisi ensi vuonna 200–250 henkilötyövuodella.

Poliisihallituksen arvioiden perusteella poliisin perustoiminnan pitämiseksi nykytasolla tarvittaisiin noin 30 miljoonaa euroa enemmän määrärahoja kuin on esitetty.

Heikki Vestmanin mukaan yhteiskunnan ydinturvallisuuden ei pidä antaa rapautua.

– Uusien turvallisuusuhkien kuten jengi- ja huumerikollisuuden vuoksi poliisin voimavaroja pitäisi vahvistaa, ei heikentää.

Vestmanin mukaan resurssivaje vaarantaa vakavien väkivaltarikosten ja seksuaalirikosten torjuntaa ja selvittämistä sekä pitkittää rikosprosesseja kohtuuttomasti.

– On jo pitkään näyttänyt siltä, ettei elokapinoitsijoita myötäilevää sisäministeriä kiinnosta yleisen järjestyksen turvaaminen. Käsittämätöntä kuitenkin on, ettei vihreissä ymmärretä poliisileikkauksen kohdistuvan oikeusvaltion ytimeen ja ihmisoikeuksiin, kummastelee Vestman.

Esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella keskimääräinen esitutkintaan käytetty aika on ollut tänä vuonna 206 päivää, kun se vuonna 2014 oli 102 päivää.

Vestman huomauttaa, että hallitusohjelmassa luvataan nostaa poliisien kokonaismäärä 7 500:een vuoteen 2022 mennessä. Vestmanin mukaan eduskunnan on tehtävä ensi vuoden budjettiin tarvittavat korjaukset.

– Koska hallitus ja sisäministeri Ohisalo eivät kykene lunastamaan oman ohjelmansa turvallisuuslupauksia, täytyy eduskunnan tehdä se niiden puolesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut