Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virolaisten tolkuttomaan väärinpysäköintiin tulossa rotia, kertoo Parkkipate – 15000 parkkisakosta jätetty maksamatta yli 90 prosenttia

Virolaisia ajoneuvoja on pysäköity laajamittaisesti väärin etenkin pääkaupunkiseudulla ja lähikunnissa, kertoo yksityinen pysäköinninvalvontayritys Parkkipate.

Parkkipate kirjoitti virolaisille ajoneuvoille vuosina 2019–2020 kaikkiaan 15 000 valvontamaksua, mutta niistä alle joka kymmenes maksettiin ennen perintään siirtämistä. Maksujen yhteissumma oli Parkkipaten mukaan lähes 800 000 euroa.

– Haastavan tilanteen taustalla on ollut Viron lainsäädäntö ja sen tulkinta, jonka mukaan virolaisten autojen haltijatietoja ei ole luovutettu Suomeen valvontamaksujen perintää varten, kertoo Parkkipaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta yrityksen tiedotteessa.

Nyt Parkkipate kertoo kuitenkin päässeensä asiasta yksimielisyyteen Viron kuljetusviraston kanssa ja virolaisten valvontamaksuja on siirretty perintäyhtiön perittäviksi kesäkuusta lähtien.

– Uskon, että järjestys palaa ongelma-alueille vähitellen, kun tieto uudesta käytännöstä ajan myötä välittyy ulkomaalaisille autoilijoille ja väärinpysäköinnit vähenevät merkittävästi, Metsäranta arvioi tiedotteessa.

– Tavallisen autoilijan näkökulmasta muutos näkyy niin, että tietyille pysäköintialueille tulee lisää vapaita parkkipaikkoja.

Parkkipaten tilastojen mukaan luvaton pysäköinti on Suomessa yllättävän yleistä. Luvaton pysäköinti oli syynä lähes joka viidenteen Parkkipaten kirjoittamaan valvontamaksuun.

– Väärinpysäköinti on todellinen ongelma taloyhtiöille ja liikekiinteistöille, jos asukkaille tai asiakkaille ei riitä enää parkkipaikkoja. Yritystoiminta kärsii luvattomasta pysäköinnistä, jos yritysten potentiaaliset asiakkaat siirtyvät mieluummin muihin liikkeisiin, joista löytyy helpommin parkkitilaa Christian Metsäranta sanoo tiedotteessa.