Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiakkaiden on haisteltava ja tutkittava jätteitään – HSY kokeilee, voisiko uudenlaisen biojäteastian tyhjentää nykyistä harvemmin

Helsingin seudun ympäristöpalvelut kokeilee uudenlaista ja tuulettuvaa biojäteastiaa.

– Kokeilemme biojäteastiaa 150 pientalolla vuoden ajan. Kokeilussa selvitämme, voisiko uuden astian avulla pidentää biojäteastian tyhjennysväliä nykyisestä kahdesta viikosta, HSY tiedottaa.

Tuulettuvassa biojäteastiassa on tuuletusaukkoja ja välipohja, jonka alle biojätteen mahdolliset nesteet valuvat.

Perinteistä biojäteastiaa parempi ilmastointi pitää biojätteen kuivempana, mikä voi vähentää biojätteiden muodostamaa hajua, HSY:n tiedotteessa kerrotaan.

Kokeiluun osallistuvat asiakkaat asuvat joko pääkaupunkiseudulla tai Kirkkonummella, HSY tiedottaa.

Asiakkaat ovat saaneet HSY:ltä maksuttomia biojätepusseja, jotka voivat olla joko paperipusseja, kompostoituvia biomuovipusseja tai molempia.

Astiaa ei tyhjennetä tietyin väliajoin, vaan osallistuja tilaa tyhjennyksen tarpeen mukaan sähköisellä lomakkeella.

– Tässä yhteydessä pyydämme osallistujaa ilmoittamaan tyhjennyksen syyn ja arvioimaan astian hajua. Astialle on tilattava tyhjennys aina sen täyttyessä, haistessa tai jos astiaan ilmestyy ylimääräistä elämää, esimerkiksi kärpäsentoukkia, HSY:n tiedotteessa kerrotaan.

Syyskuussa alkaneessa kokeilussa on käytössä 140-litrainen ja tuulettuva biojäteastia.

Kokeilussa testataan myös, mikä vaikutus erilaisilla biojätepusseilla on hajuihin.

HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pää​kaupunkiseudusta ja sen ympäristöstä.