Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apple-käyttäjä, onko laitteesi tällä listalla? Haitallinen haavoittuvuus vaatii heti toimia – Asiantuntija: Puhelinkaupassa ei kannata tuudittautua, että joku valmistaja olisi aina paras

Applen ohjelmistoista on löydetty uusi haavoittuvuus, joka koskee valtavaa määrää käyttäjiä. Haavoittuvuus on muun muassa kaikissa Applen puhelimissa, jotka ovat mallia IOS 6 tai sitä uudempia, sekä kaikissa iPad Pro -padeissa. Näet täyden listan tietolaatikosta jutun alta.

Tiedossa on, että rikolliset ovat löytäneet haavoittuvuuden ja käyttäneet sitä. Haavoittuvuuden vuoksi rikolliset voivat ottaa laitteen kokonaan hallintaansa ilman, että käyttäjä huomaa mitään.

Hyvä uutinen on se, että haavoittuvuus on jo korjattu uusimmassa ohjelmistopäivityksessä. Ongelma siis ratkeaa päivityksellä, kertoo tietoturva-asiantuntija Matias Mesiä Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

– Tavalliselle käyttäjälle tämä toimii hyvänä muistutuksena siitä, että päivitelkää laitteitanne. Kannattaa laittaa automaattiset päivitykset päälle – ja muistaa myös tarkistella, että puhelin on päivittynyt. Jos ei muista, edelliset päivitykset voivat olla vaikkapa vuoden takaa, jolloin riskejä alkaa kertyä enemmän. Haavoittuvuuksia tulee Applelta ja muiltakin valmistajilta viikko- tai kuukausitasolla, Mesiä sanoo. .

– Jos päivityksiä alkaa jäädä välistä, käyttämäsi laite alkaakin olla aika haavoittuva.

Puhelimen päivitystilanne kannattaa tarkistaa myös niiltä läheisiltä, jotka eivät sitä välttämättä itse osaa tehdä.

Mieluummin viisi vuotta kuin kaksi vuotta.

Tietoturva-asiantuntija Matias Mesiä, Kyberturvallisuuskeskus

– Täytyisi muistaa tarkistaa, ovatko lasten puhelimissa päivitykset päällä. Omilta vanhemmilta ja isovanhemmiltakin voi vaikka kahvittelun lomassa kysyä, ovatko he päivittäneet puhelimiaan ja ovatko päivitykset päällä, Matias Mesiä muistuttaa.

Tavallinen käyttäjä voi pienentää tietoturvariskejä myös lataamalla sovellukset vain virallisesta sovelluskaupasta ja olemalla tarkkana mitä muuta puhelimeensa lataa tai mitä sillä avaa.

Monella on käsitys, että Apple-laitteiden käyttäjä on paremmassa turvassa kuin muiden valmistajien. Mesiän mukaan asia ei ole ihan näin yksinkertainen.

– Ei kannata tuudittautua, että tämä valmistaja on aina paras, vaan tarkastella tilannetta uudestaan esimerkiksi kun olet hankkimassa uutta puhelinta vaikkapa kolmen vuoden päästä

Mesiä toteaa kuitenkin, että Apple lupaa uusiin laitteisiinsa päivityksiä varsin pitkälle, viideksi vuodeksi tai jopa pidemmäksi ajaksi. Joihinkin puhelimiin valmistaja lupaa päivitykset vain kahdeksi vuodeksi.

– Mielestäni kannattaa ostaa tuote, johon luvataan käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivitykset pidemmäksi ajaksi. Jos ostaa laitteen, jossa ne luvataan kahdeksi vuodeksi, sen jälkeen niitä ei enää tipu. Jos laitteeseen ei enää saa tietoturvapäivityksiä, sitä ei kannattaisi enää käyttää internetissä.

Samat vinkit pätevät puhelinten lisäksi kaikkiin verkossa käytettäviin laitteisiin.

– Mieluummin viisi vuotta kuin kaksi vuotta, Mesiä tiivistää.