Juustoseura antoi suosituskilven Nikkilään – samanlainen on myös Sampo Kaulasen kaupalla Ylläksellä

Marketpäällikkö Jaakko Åström otti suosituskilven vastaan Juustoseuran puheenjohtaja Juho Klingiltä. Hänen takanaan juustovastaava Nils Lindqvist sekä Juustoseuran rahastonhoitaja Matti Laine. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Mitä yhteistä on Ylläksellä toimivalla, Sampo Kaulasen luotsaamalla Jounin kaupalla sekä Nikkilän S-marketilla? Vastaus on Juustoseura ry:n suosituskilpi. Sellainen on nyt syksyn aikana myönnetty molemmille kaupoille.

Kaiken kaikkiaan kilpiä on Suomessa myymälöillä ja ravintoloilla hieman toista sataa. Sipoossa vastaavanlainen kilpi on ravintola Tilalla.

– Suosituskilpiä on myönnetty 60-luvulta alkaen myymälöille, joissa juustovalikoima on laaja, hyvin hoidettu, näyttävästi esillä, hinnoittelu on hyvä ja henkilökunta osaa kertoa juustoista ja niiden käytöstä, toteaa Juustoseuran puheenjohtaja Juha Kling.

– Seura on toiminut vuodesta 1961 lähtien eli täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Seura on perustettu aikanaan edistämään suomalaista juustokulttuuria,

Alkuaikoina juusto oli Suomessa pääasiassa Edamia ja Emmentalia. Nyt valikoima on lisääntynyt huimasti. Samoin kulutus.

– Juuston kulutus oli alkuaikoina noin 2,5 kiloa/henkilö. Nyt se on reilu 25 kiloa/henkilö, kertoo Juha Kling.

– Suomalaiset ovat käyttäneet juustoa läpi historian leivänpäällisenä, mutta sitten kuvaan tulivat mukaan herkuttelujuustot, jotka ovat kaikkea muuta kuin pelkästään leivän päälle laitettavia. Nykyään juustoja käytetään myös esimerkiksi jälkiruokana, ruoanlaitossa ja raasteena.

Juustoseuran suosituskilpiä on Suomessa noin sadalla ravintolalla ja kaupalla. Riitta Ketola

Suomessa noin puolet kulutuksesta on kotimaisia juustoja ja puolet tuontijuustoja.

– Juustot ovat nykyään varsin monikäyttöisiä. Siihen perustuu myös kulutuksen lisääntyminen.

Juusto ja viini on jo pitkään yhdistetty toisiinsa.

– Nyt näyttää olevan uusi trendi yhdistää juusto ja olut. Varmasti aika pitkälti pienpanimoiden kautta tullut tämä.

Juustoseurassa on jäseniä yli 400. Jäseneksi voi itse pyrkiä. Tietoja löytyy netissä osoitteesta juustoseura.fi

– Kiinnostus juustoihin riittää, sillä seurassa saa tietoa lisää.

Juha Kling sekä Matti Laine ovat kumpikin tehneet elämäntyönsä juustoalalla. Sipoolainen Laine on koulutukseltaan meijeriteknikko ja työskennellyt muun muassa Ingmanilla.

– Tein siellä erilaisia tehtäviä, lähinnä olin esimiestehtävissä.

Kiinnostus juustoihin on säilynyt myös eläkkeellä ollessa.

– Johdin aikaisemmin pientä meijeriä, joka teki kolmena vuotena peräkkäin Suomen parhaan juuston. Siitä tuli innostus liittyä Juustoseuraan.

Nikkilän S-marketin juustovastaava Nils Lindqvist oli tyytyväinen kaupan saamaan suosituskilpeen.

– Oli tosi hieno asia, että saatiin tällainen kilpi.

Kaupalle haasteellisinta on Lindqvistin mukaan juustojen saatavuus sekä tuoreuden varmistaminen. Hyllyissä pitäisi myös olla oikeat tuotteet.

– Asiakkailta tulee paljon toiveita tuotteista.

Lindqvist ei osaa nimetä yhtä omaa suosikkijuustoaan.

– Syön kaikkea laidasta laitaan. Vaihtelu on parasta.

Marketpäällikkö Jaakko Åström sen sijaan tietää oman suosikkinsa.

– Perinteinen Oltermanni on hyvä perusjuusto.

Entä mikä on Juustoseuralaisten suosikkijuusto?

– Parmesan käy joka päivä. Se on minun heikkouteni, myöntää Juha Kling.

– Port Salut -tyyppinen Luostari ja brie on toinen, sanoo Matti Laine.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut