Koronapotilaiden sairaalaan joutumisen ja kuoleman riskiä voidaan vähentää veren hyytymistä vähentävällä eli antikoagulaatiohoidolla. Tieto selviää tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).
– Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan koronaviruspotilailla, joilla oli antikoagulaatiohoito meneillään tartunnan toteamisen aikaan, riski joutua sairaalaan oli 43 prosenttia pienempi kuin muilla koronaviruspotilailla. Niillä potilailla, joilla ei aloitettu sairaalassa antikoagulaatiohoitoa tai jatkettu antikoagulaatiota koronavirustartunnan aikana kotihoidossa, kuoleman riski kasvoi, kertoo tiedotteessa osastonylilääkäri, professori Riitta Lassila.
Tutkimus on julkaistu arvostetussa Lancet-lehdessä. Vastaavia tuloksia on hänen mukaansa saatu myös aiemmista tutkimuksista, joissa on tutkittu tehostettua hepariinihoitoa sairaalapotilailla ennen tehohoitoon joutumista.
Husin alueella hepariinia on tiedotteen mukaan käytetty koronaviruspotilaiden hoidossa jo huhtikuusta 2020 alkaen. Sen käyttöä laajennettiin vuodenvaihteessa 2020–2021, jolloin hepariinia alettiin antaa myös kotihoidossa oleville koronapotilaille yhteistyössä alueen kuntien kanssa.
– Kotihoidossa hepariinihoitoa on annettu raskaana oleville, yli 60-vuotiaille ja sellaisille yli 40-vuotiaille, joilla on yleisoireita ja jotka ovat pääosin vuodelevossa sekä henkilöille, joilla on muita veritukoksen riskitekijöitä, Lassila kertoo tiedotteessa.
– Lancetissa julkaistu tutkimus vahvistaa käsitystämme siitä, että hoitolinjamme on ollut oikeaan osunut. Olemme tekemässä myös omaa selvitystä aiheesta, mutta valitettavasti emme ole vielä päässeet tekemään rekisterirajapinnan ylittävää tutkimusta, koska odotamme edelleen viranomaislupaa hankkeelle, sanoo tiedotteessa vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.
Hepariinin hyötyjen vuoksi Hus suosittelee, että täyden rokotesarjan saaneetkin hakeutuvat aina oireisina testiin, jos ovat raskaana tai kuuluvat koronataudin vakavaan riskiryhmään. Kyseiseen riskiryhmään voi kuulua yli 60 vuoden iän, sairauden tai lääkityksen vuoksi.
– Jotta voimme aloittaa veren hyytymistä vähentävän lääkityksen, tulee näihin ryhmiin kuuluvien hakeutua koronavirustestiin aina oireiden ilmaannuttua, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen tiedotteessa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaan kahdesti rokotettujen ei enää tarvitse lähteä testiin tavanomaisten virusinfektion oireiden kuten päänsäryn, kuumeen tai nuhan vuoksi.