Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vain joka kymmenes vaarallisen viruksen saanut hoidetaan, vaikka uudet lääkkeet nitistäisivät sen – Hoitamattomuus tulee kalliiksi: syöpähoitoja, osastohoitoa, elinsiirtoja

Vain noin joka kymmenes C-hepatiittia sairastava saa hoitoa, vaikka siihen on erittäin tehokas tablettimuotoinen lääke, kertoo Munuais- ja maksaliitto. Liiton toiminnanjohtaja Sari Högström kertoo, että lääkkeet ovat olleet käytössä muutaman vuoden.

– Lähes kaikkien lääkettä saavien virus pystytään hoitamaan pois.

– Joissakin kunnissa on tämä pystytty hoitamaan ihan hyvin, mutta osassa kuntia hoito ei ole lähtenyt käyntiin hyvin.

Arvioiden mukaanSuomessa olisi C-hepatiittia kantavia noin 22 000, mutta tarkkaa tietoa ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ole, mutta uusia tapauksia oli viime vuonna 1 180.

Munuais- ja maksaliitto kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tietoihin perustuen, että hoitoa saa vuosittain noin 2 000. Hus koordinoi hepatiitti C:n hoitoa.

– Kun hoidamme vain se reilut 2 000 vuodessa, tautitaakka ei pienene, Sari Högström sanoo.

C-hepatiitin eliminointi säästää inhimillisen kärsimyksen lisäksi yhteiskunnan varoja.

Lääkäri, kansanedustaja Mia Laiho (kok)

– Meidän pitäisi valtakunnallisesti hoitaa kaikki, myös ne, jotka edelleen käyttävät huumeita.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tavoite on, että hepatiitti C:stä päästään eroon vuoteen 2030 mennessä ja Suomessakin on THL:n laatima hoitopolku (linkki pdf:ään), jonka mukaan kaikki viruksen saaneet pitäisi hoitaa.

Lääkärikansanedustaja Mia Laiho (kok) sanoo tiedotteessa, että C-hepatiitin eliminoinnissa onnistuminen vaatisi hoitokulttuurin muutosta, erinomaisia potilasjärjestöjä ja vahvaa valtiollista ohjausta, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi.

Suurin osa tartunnoista todetaan suonensisäisten huumeiden käyttäjillä.

Huumeneula on ollut tartunnan lähteenä lähes joka toisessa (48 prosenttia) tapauksista, mutta 40 prosentissa lähde jää THL:n mukaan selvittämättä. 9 prosenttia on saanut tartunnan seksiteitse.

– Meillä on koko ajan kasvava huumeidenkäyttö ja hepatiitti C -infektiot todetaan pääosin 20–29-vuotiailla nuorilla. Nämähän ovat sama porukka. Meidän täytyy nyt saada tämä nuorten joukko hoidettua. Samaan aikaan pitäisi vaikuttaa heidän huumeidenkäyttöönsä, sanoo Högström.

Hepatiittivirus aiheuttaa maksatulehduksen. Jos virusta ei hoideta nopeasti tartunnan saamisen jälkeen, se voi johtaa erilaisiin vakavampiin sairauksiin kuten maksakirroosilin ja -syöpään.

C-hepatiitin oikea-aikainen hoito voikin estää tartunnan leviämisen sekä vähentää tartuntaan liittyvää sairastuvuutta ja kuolleisuutta.

– C-hepatiitin eliminointi säästää inhimillisen kärsimyksen lisäksi yhteiskunnan varoja, kun vaikean sairauden syöpähoidot, osastohoidot ja elinsiirrot vähenevät, sanoo Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa Mia Laiho, joka on lääketieteen tohtori ja sisätautien erikoislääkäri.