Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Zombiakut" aiheuttavat kuukausittain tulipaloja – Älä tee tätä virhettä, joka voi sytyttää hankalan palon

Väärään paikkaan heitetyt akut ja paristot heräävät kolhiintuessaan henkiin. Nämä "zombiakut" aiheuttavat Paristokierrätyksen tiedotteen mukaan jo kuukausittain tuhoisia tulipaloja kodeissa ja jätehuollon eri vaiheissa.

Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet 20 väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa viime vuoden alusta alkaen. Lisäksi rekisteristä puuttuu lukematon määrä läheltä piti -tilanteita, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta.

"Zombiakku" on käytöstä poistettu litiumioniakku tai litiumparisto, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin ja on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä.

Tyypillinen esimerkki sen aiheuttamasta tulipalosta on sekajätteen joukkoon tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen heitetty litiumioniakku, joka kolhiintuessaan vaurioituu. Se on aiheuttanut hankalasti sammutettavan tulipalon.

– Litiumioniakkupalon sammuttaminen vaatii suuren määrän vettä. Lisäksi palossa vapautuu myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat palaa voimakkaalla liekillä. Akusta voi myös lentää palavia osia, sanoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman.

Jokainen voi ehkäistä vaaratilanteet käsittelemällä paristoja ja akkuja käyttöohjeiden mukaisesti. Ne tulee viedä käytön jälkeen virtanavat teipattuna niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin, eli niitä myyviin kauppoihin tai kunnallisiin vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

– Paristot ja akut toimitetaan niille tarkoitetuilta keräyspisteiltä turvalliseen kierrätysprosessiin. Sen seurauksena myös raaka-aineista jopa 90 prosenttia voidaan hyödyntää uudelleen, kertoo Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä.

Litiumioniakkujen määrän arvioidaan jopa 14-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä.

Esimerkiksi Britanniassa zombiakkujen jätehuoltovaiheessa aiheuttamien palojen määrä kasvoi vuoden aikana 25 prosenttia.