Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etätyöllä yllättävät vaikutukset hyvinvointiin – Näin kävi yöunille ja alkoholinkäytölle

Etätyön aikana työntekijöiden uni on parantunut ja alkoholin käyttö vähentynyt. Ravinto- ja liikuntatottumuksissa näkyy kahta ääripäätä: osalla muutos on mennyt hyvään ja osalla huonoon suuntaan.

Tulokset on saatu Työterveyslaitoksen (TTL) Etätyö ja työkyky -hankkeen kyselyssä. Siinä 750 asiantuntijaa arvioi muutoksia omassa terveyskäyttäytymisessään.

Lähes kaikki asiantuntijatyötä kokivat, että nukkuivat etätyöhön siirtymisen jälkeen paremmin tai yhtä hyvin kuin ennen. Kyselyyn vastanneista 42 prosenttia arvioi unensa parantuneen etätyöaikana.

Naisista 44 prosenttia koko, että uni oli parantunut. Miehistä samalla tavalla arvioi 33 prosenttia. Yli puolella uni oli pysynyt ennallaan (51 prosenttia)

– Etätyö voi tuoda joustoa ja rauhallisuutta aamuihin. Kun työmatkoihin ei mennyt aikaa, on voitu nukkua pitempään ja oman luontaisen vuorokausirytmin mukaan, kertoo tiedotteessa TTL:n tutkimusprofessori Jaana Laitinen.

Alkoholinkäyttö pysyi kyselyyn vastanneiden mukaan joko ennallaan tai vähentyi, kun he siirtyivät etätöihin. Suurin osa eli kolme neljästä kertoi, että alkoholin kulutus säilyi ennallaan.

Joka viides (21 prosenttia) arvioi oman alkoholinkäyttönsä vähentyneen etätyön aikana. Alle 50-vuotiaista alkoholin käyttöä vähensi vielä useampi eli joka neljäs.

– Pienikin määrä alkoholia heikentää unen laatua ja palautumista edellisen päivän rasituksista, sanoo TTL:n erikoistutkija Leena Kaila-Kangas.

Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho olettaa, että tulokset heijastavat jo pidempään jatkunutta terveyden ja hyvinvoinnin trendiä.

– Ihmiset ovat entistä enemmän kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan ja sitä tukevista valinnoista. Etätyöaikana on ehkä uudelleenarvioitu omia valintoja, kuten alkoholin kulutuksen määrää ja alkoholin käyttöön liittyviä tilanteita, miettii Aho.

Etätyöhön siirtymisellä oli sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia siihen, miten asiantuntijatyötä tekevät liikkuvat ja syövät.

Kyselyyn vastanneista lähes 60 prosenttia arveli oman ravintonsa pysyneen ennallaan. Ravinnon arveli parantuneen 24 prosenttia ja heikentyneen 18 prosenttia.

Liikuntaa oli puolestaan lisännyt 33 prosenttia vastaajista ja vähentänyt 25 prosenttia. Liikunnan osalta 40 prosenttia arvioi tilanteen pysynen ennallaan.

TTL:n Laitinen pohtii, että ovatko etätyö ja koronan vuoksi rauhoittunut elämä mahdollistaneet paremmin sen, että on ollut aikaa liikkua ja panostaa esimerkiksi ruoanlaittoon.

– Toisaalta työpaikalla työskentely auttaa osaa huolehtimaan itsestään ja terveellisistä tottumuksista paremmin. Silloin syödään yhdessä työkavereiden kanssa henkilöstöravintolassa ja työmatkaliikunta on osa arjen rutiineja, Laitinen jatkaa.