Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miljoonakotien ostajat ovat kasvava ilmiö – Sipoon vetovoiman lässähtäminen lisää kysyntää Porvoossa, väittää kiinteistöpomo

Sipoon naapurissa Porvoossa on asuntomarkkinoilla törmätty tänä vuonna kokonaan uuteen ja ennennäkemättömään ilmiöön: pääasiassa pääkaupunkiseudulta kotoisin olevat ostajat ilmoittautuvat halukkaiksi ostamaan kaupungista talon tai vapaa-ajan asunnon, jonka hinta on miljoona euroa tai enemmänkin.

– Talon ei välttämättä tarvitse olla veden äärellä, mutta sijainnin pitää olla hyvä, kohteen on sovelluttava lapsiperheelle, oltava rakenteiltaan, lämmitystavaltaan ja märkätiloiltaan moderni tai sellaiseksi peruskorjattu ja muuttovalmis, Kiinteistötoimisto Pasi Volanen Oy:n toimitusjohtaja Risto Volanen kertoo.

Hänen mukaansa uusi tilanne rohkaisee rakentamaan laadukkaita taloja, mikä kasvattaa asuntokannan kirjoa ja piristää asuntomarkkinaa.

Volanen sanoo, että laatualueiden ja -asuntojen kysynnän kasvuun tulisi varautua myös kaupunkisuunnittelussa ja kaavoituksessa.

Risto Volanen näkee uuden Porvoo-trendin taustalla kaksi tekijää.

Pääkaupunkiseudulla asuntovarallisuuden arvo on noussut kohisten, ja samalla rahalla saa Porvoosta enemmän neliöitä. Koronan jättämä jälki näyttäisi suuremmalta syyltä. Yritykset ovat sallimassa työntekijöilleen melko laajasti etätöitä, mikä saa ajattelemaan työmatkoja, etäisyyksiä ja ajankäyttöä uudella tavalla.

Halutaan parempaa elämänlaatua.

Risto Volanen, kiinteistönvälittäjä

– Ihmiset haluavat parempaa elämänlaatua, ja sitähän Porvoossa on tarjolla. On tapahtunut henkinen muutos. Porvoosta on tullut haluttu paikka asua, Volanen sanoo.

Hän haarukoi muutoksen suunnilleen vuosiin 2018–2019. Korona lisäsi merkittävästi jo alkanutta ilmiötä.

Volasen mukaan Sipoon vetovoima on lässähtänyt, sillä Helsingin pakkolunastamilla alueilla ei ole tapahtunut mitään, eikä paljon puhutusta metrosta ole merkkiäkään.

Asuntojen hinnat ovat kuitenkin nousseet Sipoossa melkoisesti, ja asuminen on Porvoosta kalliimpaa.

– Etäisyys Porvoosta pääkaupunkiseudulle on toki pidempi kuin Sipoosta, mutta Porvoo tarjoaa toimivan kaupungin palvelut upeine ravintoloineen ja harrastusmahdollisuuksineen.

Risto Volanen ennustaa, että ostajakunnan laajentuessa kysyntä alkaa Porvoossa kohdentua seuraavaksi laadukkaisiin jopa luksusluokan kerrostalohuoneistoihin, joita on kaupungissa hyvin vähän. Markkinasta ei voida puhua, eikä sellaista synny ennen kuin uusia asuntoja rakennetaan.

– Tarvitaan tasoa, persoonallisuutta ja irtiottoja standardituotannosta, Volanen sanoo.

Perusuudistuotannon keskihintataso on Porvoossa noin 5 500 euroa neliöltä. Vanhan asuntokannan kattohuoneistoista voi saada markkinoilla noin 4 500 euroa neliöltä. Volanen ei pidä poissuljettuna, etteikö parhaiden asuntojen hintataso voisi nousta muutaman vuoden kuluessa jopa 7 000 euron pintaan, kun pidäkkeet poistuvat. Esimerkkejä löytyy muista kaupungeista.