Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden tärkein sesonki saa suomalaiset törsäämään – "Tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille onnistuminen lähes kriittistä"

Joulukaupan ennakoidaan kasvavan viime vuoteen verrattuna. Yli neljäsosa kaupoista arvioi, että joulukaupan myös aikaistuu muun muassa Black Fridayn yhteyteen, kertoo tiedotteessaan Kaupan liitto.

Kaupan liiton jäsenkyselyn mukaan 29 prosenttia kaupoista odottaa joulumyynnin kasvavan viime vuoteen verrattuna, 13 prosenttia ennakoi sen pienenevän.

Suomessa toimivalle vähittäiskaupalle joulukuu on edelleen ehdottomasti tärkein myyntikuukausi. Joulukuun myynti kasvaa vuoden kuukausikeskiarvoon verrattuna noin viidenneksen.

– Vähittäiskaupan joulukuun myynti on 2010-luvulla alkanut hieman tasaantua muille kuukausille. Black Friday -ilmiö on joillakin erikois- ja käyttötavarakaupan aloilla siirtänyt jonkin verran sesongin myyntiä marraskuulle. Erityisesti tämä näkyy kodintekniikassa ja urheilukaupassa. Myös erilaiset muut kampanjat ja pienemmät sesongit hajauttavat kauppaa jo ympäri vuoden, selvittää tiedotteessa Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo.

Varsinkin osa urheilu-, elektroniikka- ja muotikaupoista ennakoi joulusesongin aikaistuvan. Näillä aloilla koetaan myös jonkin verran tuotteiden saatavuusongelmia.

– Tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille joulumyynnin onnistuminen on lähes kriittistä. Vaikka joulukuun suhteellinen merkitys päivittäistavarakaupassa on laimentunut, se on edelleen ylivoimaisesti suurin myyntikuukausi ruokakaupoille ja marketeille, Hiilamo kertoo.

Viime vuoden joulukuussa koko vähittäiskaupan arvonlisäverollinen myynti oli noin viisi miljardia euroa. Se tarkoittaa keskimäärin 1 110 euroa jokaista Suomessa asuvaa 15−85-vuotiasta kohti. Kotitaloutta kohti joulukuun myynti oli 1 810 euroa.

Joulusesongin tuoma myynti kasvoi 178 euroa jokaista Suomessa asuvaa 15−85-vuotiasta kohti ja 290 euroa kotitaloutta kohti. Marras- ja joulukuun sesonkien tuoma myynnin lisäys oli viime vuonna yhteensä 185 euroa jokaista 15−85-vuotiasta kohti ja 302 euroa jokaista kotitaloutta kohti.