Lähes puolet suomalaisista kokee suurina alennusmyyntipäivinä aina tai joskus paineen tehdä ostoksia. Useammalle kuin joka kymmenennelle alennusmyyntisesongit tuottavat jopa stressiä ja kuormitusta, selviää Hintaopas.fi:n teettämästä tutkimuksesta.
Marraskuussa on useita alennusmyyntipäiviä ja joulusesonkikin alkaa tuolloin. Singles’ Day meni jo, mutta tulossa ovat Black Friday ja Cyber Monday.
Hintavertailupalvelu Hintaoppaan uuden kuluttajatutkimuksen tulokset kertovat, että 42 prosentille suomalaisista suuret ostospäivät synnyttävät aina tai joskus paineen tehdä ostoksia.
Alennusmyyntisesongit tuottavat jopa stressiä ja kuormitusta 12 prosentille tutkimuksen kyselyyn vastanneista. Kuormitusta tuottaa se, että on vaikea erottaa, mitkä tarjouksista ovat aidosti hyviä.
Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett muistuttaa, että kuluttajan on oltava tarkkana, sillä suuria alennusprosentteja luodaan myös keinotekoisesti.
– Näemme hintadatastamme, että viime vuonna noin joka kymmenennen listaamamme tuotteen hintaa ensin nostettiin ennen Black Weekiä ja sitten laskettiin Black Fridayksi. Kuluttajan kannattaakin katsoa prosentin sijaan euromääräistä alennusta ja tuotteen hintahistoriaa. Onko hinta juuri nyt poikkeuksellisen matala, vai onko tuotteen itse asiassa saanut parempaan hintaan jonain muuna ajankohtana, sanoo tiedotteessa Matinvesi-Bassett.
Talouden psykologiaan erikoistunut erikoispsykologi Maarit Lassanderin mukaan alennusmyyntien kiire ja pelko tuotteiden loppumisesta luovat tiedotteen mukaan psykologisen vinouman. Kun onnistuu saamaan rajoitetun saatavuuden tuotteen, on helppo tuntea olonsa voittajaksi.
Tutkimukseen vastanneita stressaakin on alennussesonkien nopeatempoisuus ja kiireen tuntu. Alennusmyynnit luovat painetta ostaa nopeasti ennen kuin tuotteet loppuvat.
– Alennusmyynnit voivat aiheuttaa jopa joukkohysteriaa, kun näemme muiden nappailevan tuotteita koriin tai jonottavan jotain. Oma alkuperäinen tarve saattaa kokonaan unohtua, kun siitä, mikä kiinnostaa muita, tuleekin kiinnostavampaa, Lassander kertoo tiedotteessa.
Hän tietää, että jotkut ajoittavat tarkoituksella tietyt ostokset alennusmyynteihin.
– Tämä voi olla järkevää taloudellista ajattelua, jos löytää hakemansa tuotteen. Usein alennusmyynneistä tulee kuitenkin ostettua myös tuotteita, jotka eivät ole täysin sitä, mitä oltiin hakemassa, Lassander sanoo.
Myös Hintaoppaan maajohtaja kehottaa miettimään ennen alennusmyyntiostoksille suuntaamista, mitä todella tarvitsee. Hän neuvoo myös etukäteen miettimään, kuinka paljon rahaa haluaa käyttää ostoksiinsa.
Kyselyyn vastanneista joka viides viime vuoden Black Fridayna ostoksia tehnyt kertoi tehneensä Black Weekin tai Black Fridayn aikana ostoksia, joiden tajusi myöhemmin olleen tarpeettomia. Lassanderin mukaan virheostos voi synnyttää jälkikäteen jopa ostomorkkista, joka kumpuaa häpeän tunteesta.
– Kannattaa siis virheostoksen ja siitä seuraavan harmituksen jälkeen hyväksyä tapahtunut, miettiä millainen tunne sillä kertaa ajoi kohti ostopäätöstä, päästää irti häpeästä ja muotoilla tapahtunut opiksi tulevaa varten, Lassander opastaa.
Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 11.–14.10. 2021. Verkkokyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. He olivat 18–75-vuotiaita. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.