Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ei vastaa sovittua laadultaan, tilaus ei tullut perille" – Verkkokaupasta runsaasti valituksia viranomaisille

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kertoo saaneensa runsaasti kuluttajien yhteydenottoja vaatteita ja kenkiä myyvästä helsinki-muoti.com-verkkokaupasta. Tuotteita tilanneet ovat kokeneet tulleensa huijatuiksi, koska tavarat eivät ole vastanneet sovittua laadultaan tai kokotiedoiltaan.

Osa kuluttajista on kertonut KKV:lle, että hänen tilaamansa tuote ei ole tullut perille. Lisäksi kuluttajia hämmentää se, että verkkokauppa antaa ymmärtää olevansa kotimainen. Sen toimitukset tulevat kuitenkin Kiinasta.

Helsinki-muoti.com markkinoi tuotteita Facebookissa ja Instagramissa. Siitä on tullut Kuluttajaneuvontaan, Euroopan kuluttajakeskukselle ja kuluttaja-asiamiehelle useita ilmoituksia.

Verkkokaupan sivut ovat suomeksi ja etusivulla on Suomen lippu. KKV:n tiedotteen mukaan kuluttajat ovatkin luulleet asioivansa suomalaisen verkkokaupan kanssa. Vasta tilauksen saatuaan he ovat huomanneet, että kyse onkin ulkomaille sijoittuneesta yrityksestä.

KKV:n johtava asiantuntija Mikko Saastamoinen sanoo, että kuluttajien kannalta EU:n ulkopuolelta toimitettaviin tilauksiin liittyy sudenkuoppia.

– Kuluttajan pitää maksaa tulli ja peruutustilanteessa kalliimmat palautuskulut, jos myyjä on ilmoittanut, ettei vastaa niistä, antaa Saastamoinen esimerkin tiedotteessa.

Helsinki-muoti.com-sivuilta puuttuvat tiedot yrityksen nimestä ja maantieteellisestä osoitteesta.

– Luotettava verkkokauppa ei piilota yhteystietojaan, vaan ilmoittaa ne näkyvästi. Jos ainoa asiointikanava on verkkolomake, jonka kautta lähetettyjä tietoja ei voi tallettaa, voi mahdollisten ongelmatilanteiden selvittäminen olla vaikeaa, muistuttaa Saastamoinen.

Myös muista hyvin samankaltaisista verkkokaupoista on tullut ilmoituksia KKV:lle. Tiedotteen mukaan sellaisia ovat esimerkiksi vantaa-fashionoutlet.com ja ake-soreault.com ja muut kotimaisilta vaikuttaneet verkkokaupat.

Tyypillistä näille suomenkielisille, mutta ulkomaille sijoittuneille verkkokaupoille on, että lähes kaikki tuotteet ovat tarjolla alennettuun hintaan ja yhteystietoja on vaikea löytää.

Euroopan kuluttajakeskuksen havaintojen mukaan helsinki-muoti.com on todennäköisesti saksalainen verkkokauppaa, joka ei lähetä tuotetta itse vaan sen toimittaa kolmas osapuoli.