Sipoo ottaa käyttöön koronapassin – "Mieluummin tämä kuin tapahtumien peruminen kokonaan"

Koronapassin voi hakea sähköisestä Omakanta-palvelusta. Tiina Tynkkynen-Hieta

Sipoon kunta tiedottaa, että se edellyttää jatkossa koronapassia yleisöltä, joka osallistuu yli 20 hengen vapaa-ajan yleisötilaisuuksiin.

Koronapassi otetaan käyttöön vaihtoehtona rajoituksille ja yleisötilaisuuksien peruuttamiselle nyt, kun aluehallintovirasto on määrännyt sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärän rajattavaksi enintään 20 henkilöön.

– Otamme mieluummin koronapassin käyttöön kuntalaisille iloa ja elämyksiä tuovissa vapaa-ajan tapahtumissa, kuin perumme tapahtumat kokonaan tai rajaamme pääsyn niihin vain alle 20 henkilölle, kunnanjohtaja Mikael Grannas kertoo tiedotteessa.

Koronapassia voidaan käyttää sisätiloissa järjestettävissä kulttuuri- ja liikuntatapahtumissa sekä muissa vapaa-ajan yleisötilaisuuksissa.

Sitä ei edellytetä missään kunnan lakisääteisissä palveluissa ja -tilaisuuksissa, eikä passia vaadita alle 16-vuotiailta myöskään vapaa-ajan yleisötilaisuuksissa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että yli 16-vuotiaan tulee esittää koronapassi esimerkiksi kuorokonserttia kuuntelemaan tullessa. Sen sijaan esimerkiksi kaavoituksen asukastilaisuuksiin passia ei vaadita, vaan lakisääteinen osallistumismahdollisuus kaavan valmisteluun järjestetään koronaturvallisesti muilla tavoin. Myöskään esimerkiksi kirjastossa asiointiin ei tarvitse koronapassia, mutta sitä voidaan vaatia kirjastotiloissa järjestettävään tapahtumaan osallistuessa, kunnasta ohjeistetaan.

Kunnan tiedotteessa huomautetaan, että koronapassia voidaan vaatia yleisöltä vapaa-ajan tapahtumissa niin kauan kuin Aluehallintoviraston määräämät rajoitukset ovat voimassa, eli tällä tietoa 4.12.–31.12.2021. Tapahtuman tiedoissa ilmoitetaan aina, jos koronapassia vaaditaan.

Jos jokin järjestö tai muu ulkopuolinen taho käyttää kunnan tiloja yleisötilaisuuksien järjestämiseen, on tilan varaajalla velvollisuus huolehtia itse siitä, että aluehallintoviraston määräyksiä noudatetaan.

Sipoon kunta suosittelee myös yksityistilaisuuksiin samoja rajoituksia kuin yleisötilaisuuksiin on määrätty.

– Suosittelemme, ettei yksityistilaisuuksia järjestetä yli 20 henkilölle sisätiloissa ellei osallistujilla ole kahta koronarokotusta tai muuta suojaa koronavirustaudille, tiedotteessa todetaan.

Kunta suosittelee myös, että yksityistilaisuuksia pyritään järjestämään terveysturvallisesti siten, että osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskeluun väljästi. Tilojen ja pintojen puhdistamista kannattaa pyrkiä tehostamaan.

Koronapassina toimii Omakannasta ladattava EU:n koronatodistus. Todistuksen saa, kun kaksi koronarokotusta on otettu, koronatauti sairastettu tai kun tuoreen koronatestin tulos on negatiivinen.

– Jos osallistut tapahtumaan, jossa passia vaaditaan, hae Omakannasta koronatodistuksesi ja tallenna se puhelimeesi tai tulosta se. Kun saavut tapahtumaan, jossa koronapassia vaaditaan, näytät koronatodistuksesi tilaisuuden järjestäjälle puhelimestasi tai paperitulosteelta. Järjestäjä lukee koronapassisi lukijasovelluksella, kunnasta opastetaan.

Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna todistusten tietoja eikä sillä pysty näkemään mitään henkilön terveystietoja.

Henkilöt, jotka eivät saa itse ladattua tai tulostettua todistusta Omakannasta, voivat käydä kunnan asiakaspalvelupisteillä SipooInfo Nikkilässä ja SipooInfo Söderkullassa, jossa henkilökunta opastaa koronapassin lataamiseen tai tulostamiseen. Asiakkaan on kuitenkin itse pystyttävä tekemään sekä vahva tunnistautuminen että asiointi Omakannassa. Henkilökunta voi vain opastaa.

– Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa, voit noutaa koronatodistuksen sosiaali- ja terveysasemalta, kunta tiedottaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut