Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

7 500 opiskelijaa uhkaa ulosotto – Näin sen voi vielä välttää

Kuluvan syyslukukauden korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu piti maksaa Kelalle viimeistään syyskuun loppuun mennessä. Maksamattomat maksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä, kertoo Kela tiedotteessaan.

Kela lähetti lokakuun lopussa maksumuistutuksen opiskelijoille, jotka eivät olleet maksaneet maksua ajoissa. Jos opiskelija ei ole maksanut terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään eikä maksua ole voitu kuitata eli vähentää joulukuun opintorahasta, maksu siirretään ulosottoon.

Kelan tämänhetkisten tietojen mukaan ulosottoon on menossa 7 500 maksua.

Ulosoton voi välttää maksamalla maksun heti. Se tulee tehdä maksumuistutuksessa olevilla tiedoilla. Kela neuvoo, että jos kotiin postitettu maksumuistutus ei ole tallessa, opiskelija löytää maksutiedot verkosta OmaKelasta.

Opiskelija voi tarkistaa OmaKelasta sen, onko hän maksanut terveydenhoitomaksun. Jos opiskelija ei ole sitä maksanut, maksu näkyy OmaKelassa kohdassa Perinnät.

Jos maksu on maksettu, hänen omissa tiedoissaan ei näy perittäviä maksuja. Kela vinkkaa vielä, että opiskelija voi tarkistaa myös omasta verkkopankistaan, onko maksu maksettu.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Siitä ei lähetetä erillistä laskua vaan maksu pitää itse muistaa maksaa.

Ensi vuonna maksu on 35,80 euroa lukukaudelta. Kevätlukukauden eräpäivä on 31. tammikuuta, jos on siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittautuu kevätlukukaudelle tämän jälkeen, on eräpäivä on 31. heinäkuuta.