Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön kulutushuiput kasvattavat päästöjä – Näillä vinkeillä pienennät päästöjäsi

Pakkassäässä Suomessa kulutetun sähkön päästöt ovat kasvaneet, koska huippukuormitustilanteessa käytetään enemmän fossiilisia polttoaineita. Lauhasta marraskuun alusta kuluvalle viikolle päästöt ovat kasvaneet yli 60 prosenttia, kertoo tiedotteessaan energiapalveluyhtiö Väre.

Nyt huippukulutuksen aikaan sähkö tuodaan tiedotteen mukaan yhä enemmän ulkomailta ja Suomi on ulkomaisten voimalaitosten varassa. Sähköä tuodaan erityisesti Ruotsista ja Venäjältä.

– Päästöt kasvavat tällaisessa tilanteessa. Suomi joutuu nyt tuomaan sähköä sellaisista maista, joissa sähköä tuotetaan hiilellä, palavalla kivellä, öljyllä tai kaasulla. Näiden maiden päästökertoimet ovat suuremmat kuin Suomessa, selvittää tiedotteessa Väre Oy:n toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu.

Tavallisen sähkönkäyttäjän ainoa keino vähentää ilmaston päästökuormaa on karsia sellaisesta sähkönkäytöstä, josta on helppo tinkiä tai joka on jopa tarpeetonta.

Tiedotteessa vinkataan, että esimerkiksi sähkölämmittäjä voi laskea erityisesti makuuhuoneidensa lämpötilaa. Toinen hyvä tapa on, ettei lämmitä sähkösaunaa arkipäivänä. Pyykinpesun ja kuivauksen siirtäminen yöajalle on myös helppo tapa siirtää kulutuspiikkiä.

Näillä toimilla voi pienentää sähkönkulutuksen piikkejä ja samalla vähentää päästöjä.

Pakkassään kasvattamat sähkönkulutuspiikit ovat myös nostaneet sähkön hinnan huimaan nousuun.

– Sähkön kulutus on noussut pakkasten takia talven ennätyslukemiin. Samaan aikaan sähkön tarjonnasta on niukkuutta, toteaa Keski-Karhu.