Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Kuolemanvakava riski koskettaa erityisesti tällaisia tupakoitsijoita – "Tulokset ovat huomiota herättäviä"

Hiljattain julkaistu suomalainen seulontatutkimus löysi poikkeuksellisen paljon aivovaltimopullistumia tupakoivilta naisilta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus tiedottaa.

Husin tiedotteen mukaan vaikuttaa mahdolliselta, että 50–60-vuotiaista pitkään tupakoineista naisista jopa yli kymmenellä prosentilla on vuotamaton aivovaltimopullistuma.

Aivovaltimopullistumat eli aneurysmat ovat yleensä vuotamattomina oireettomia, mutta puhjetessaan ne aiheuttavat lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon.

Tämä on usein työikäisten ihmisten merkittävää sairastavuutta ja kuolemia aiheuttava aivohalvaus.

Hus tiedottaa myös, että tupakoivilla naisilla on erityisen korkea riski sairastua lukinkalvonalaiseen aivoverenvuotoon vaihdevuosien jälkeen.

Suomessa on biopankkeihin tallennettu laadukkaita kohortti- ja väestötutkimusaineistoja, mikä mahdollisti yhteistyössä THL Biopankin kanssa kohdennetun yhteydenoton 50–60-vuotiaisiin tupakoiviin naisiin Etelä-Suomessa, Hus tiedottaa.

Pilottitutkimus on pieni.

Justiina Huhtakangas

Biopankin kautta kutsutuista henkilöistä 50 ilmoitti vapaaehtoisesta halukkuudestaan osallistua maailman ensimmäiseen pilottitutkimukseen, jossa aivovaltimopullistumia seulottiin aivoverisuonten kuvantamistutkimuksella aivoverenvuodon riskiryhmässä eli tupakoivilla vaihdevuodet ohittaneilla naisilla.

Lopulta aivoverisuonten kuvantamistutkimuksessa kävi 43 tupakoivaa naista, joista viidellä kuvauslöydöksenä oli aivovaltimopullistuma, Hus tiedottaa.

Luku on poikkeuksellisen korkea, sillä se viittaisi siihen, että jopa yli kymmenellä prosentilla pitkään tupakoineista naisista on vuotamaton aneurysma.

Hus tiedottaa myös, että vastaava luku koko väestön tarkastelussa on kaksi prosenttia.

– Keski-iän ylittäneillä ja pitkään polttaneilla naisilla vaikuttaisi olevan poikkeuksellisen paljon aivovaltimopullistumia, päätutkija, neurokirurgi Justiina Huhtakangas Husin neurokeskuksesta kertoo.

– Pilottitutkimus on pieni, mutta tulokset ovat huomiota herättäviä ja huolestuttavia, Huhtakangas arvioi Husin tiedotteessa.

Jos tutkimustulos saadaan vahvistettua laajemmassa tutkimusotoksessa, on löydös tutkimusryhmän mukaan merkittävä, Hus tiedottaa.