Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudulla ollaan vähiten tyytyväisiä omaan asumiseen, kertoo tuore selvitys – Puolet suomalaisista kokee, ettei heillä ole varaa tarpeita vastaavaan asuntoon

Lähes puolet suomalaisista kokee, ettei heillä on varaa ostaa tarpeitaan vastaavaa asuntoa. Omaan asumiseen ollaan vähiten tyytyväisiä pääkaupunkiseudulla, selviää Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2021 -kyselytutkimuksesta.

Tiedotteen mukaan yli neljäsosa pääkaupunkiseudulla asuvista on pohtinut muuttoa toiselle paikkakunnalle korkean hintatason takia. Hintataso on huomattavasti muuta maata korkeampi.

Muuttoa ovat erityisesti miettineet nuoret perheet. Niistä 35 prosenttia pohtii muuttoa toiselle paikkakunnalle asumisen hinnan takia.

Kaikista suomalaisista 49 prosenttia kokee, että heillä ei ole varaa tarpeitaan vastaavaan asuntoon haluamallaan asuinalueella.

– Pääkaupunkiseudun ulkopuolella muissa suurissa kaupungeissa muuttoa toiselle paikkakunnalle harkitsevien osuus ei eroa pienemmillä paikkakunnilla tai maaseudulla asuvista, sanoo tiedotteessa Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Pääkaupunkiseudulla asuvat kärsivät myös muuta maata enemmän siitä, että asunto ei vastaa omia tarpeita. Yleisin syy tyytymättömyydelle on asunnon pienuus. Asunnon kokoon ollaan hieman keskimääräistä tyytymättömämpiä myös muissa suurissa kaupungeissa.

Kyselytutkimuksen mukaan koronapandemia on vaikuttanut vain vähän suomalaisten asumistoiveisiin. Vastaajista jopa 78 prosenttia ilmoittaa, että korona on vaikuttanut heidän asuintoiveisiinsa vain pienissä määrin tai ei lainkaan.

– Pandemia on kuitenkin vaikuttanut hieman keskiarvoa useammin nuorten, pääkaupunkiseudulla asuvien ja kerrostalossa asuvien toiveisiin, Laine-Tolonen selvittää.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat yhä asua omistamassaan asunnossa tai talossa. Näin toteaa 72 prosentti kyselyyn vastanneista.

Mieluiten asutaan omassa omakotitalossa. Sellaisessa haluaisi asua 37 prosenttia suomalaisista.

Erityisesti ensiasunnon ostajia huolestuttaa asuntojen hintojen nousu. Heistä yli puolet pelkää, että hinnat nousevat niin korkeiksi, ettei heillä ole varaa ostaa asuntoa. Vain 17 prosenttia ensiasunnon ostajista kokee, että heillä on varaa ostaa tarpeitaan vastaava asunto.

– Asuntojen hinnat ovat nousseet kasvukeskuksissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla. Sen myötä myös eriarvoisuus kärjistyy nykyisessä asuntomarkkinassa. Oman kaupunkikotinsa jo omistavat ovat voineet nauttia asunnon arvonnousun tuomasta turvasta. Sen sijaan nuoret ensiasunnonostajat ovat vaikeassa tilanteessa kaupunkiasumisen hintakehityksen takia. Yksineläjälle ja yksinhuoltajalle unelma omassa omistuksessa olevasta kaupunkikodista voi olla vielä kauempana. Asuntomarkkinan eriytyminen vahvistaa helposti muutoinkin uhkaavaa eriarvioistumista, Laine-Tolonen huomauttaa.

Danske Bank on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksia vuodesta 2018 lähtien. Nyt kyselytutkimukseen vastasi 3 030 suomalaista, kaikissa pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä 8 065. Aineisto kerättiin Suomessa 13.–24.8.2021. Tänä vuonna osana tutkimusta tehtiin myös asumista ja taloudellista mielenrauhaa käsittelevä osuus.