Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Into ottaa influenssarokotus hyytyi, rokotteita uhkaa jäädä käyttämättä Husin alueella

Influenssarokotteita on otettu tänä syksynä viime vuotta vähemmän. Uhkana on, että ilmaisia rokotteita jää käyttämättä. Rokotteen saavat myös rokotettavien lähipiiriin kuuluvat, muistuttaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan.

Influenssarokotteen saavat vakavan influenssataudin riskiryhmiin kuuluvat. Heitä ovat muun muassa kaikki yli 65-vuotiaat, lapset kuudesta kuukaudesta kuuteen vuoteen, raskaana olevat, merkittävästi ylipainoiset ja henkilöt, joilla on riski sairautensa tai lääkityksensä takia sairastua vakavasti.

Tiedotteessa muistutetaan, että myös rokotettavien lähipiiriin kuuluvat saavat ilmaisen rokotteen.

– Käytännössä meillä kaikilla on riskiryhmiin kuuluvia läheisiä. Rokotteita on hyvin saatavilla. Olisi todella sääli, jos maksuttomia rokotteita jäisi käyttämättä ja influenssaepidemia pääsisi epidemiakauden aikana vaikeaksi, sanoo tiedotteessa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Hus painottaa myös kolmannen koronavirusrokotuksen tärkeyttä omikronvariantin vuoksi.

Ruotsalaisen mukaan kolmannet rokoteannokset ovat erityisen tärkeitä kaikille 60 vuotta täyttäneille, voimakkaasti immuunipuutteisille, riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville sekä laitoksissa ja hoivakodeissa asuville.

Uudellamaalla noin 145 000 henkilöä on ottanut kolmannen koronavirusrokotteen.

– On tärkeää, että yli 60-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat hakeutuvat kolmanteen rokotukseen heti suositeltuna ajankohtana. Kolmannen annoksen merkitys korostuu omikronvariantin vuoksi, sillä alustavien tietojen mukaan se tehostaa suojaa myös omikronvarianttia vastaan, kertoo Ruotsalainen.

Viime viikolla THL suositteli, että kolmannet koronarokotukset aloitetaan myös kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille vähintään viiden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksen jälkeen. Samalla aiemmin rokotusten piiriin kuuluneiden kuuden kuukauden annosvälillä lyheni viiteen kuukauteen.

Husin alueen kunnat etenevät alle 60-vuotiaiden kolmansien koronavirusrokotusten antamisessa eri tahtiin. Koronarokotusaika.fi-palvelussa on mahdollista varata aika aikaisintaan viiden kuukauden päähän toisesta rokoteannoksesta. Palvelusta löytyvät myös linkit Uudenmaan kuntien koronarokotussivuille.

Husin alueen koko väestöstä on täysin rokottamattomia yli 400 000. Alueella annetaan edelleen ensimmäisiä ja toisia koronarokotteita. Riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten rokotuksia valmistellaan.

Inttiin menijä, ota influenssarokotus tämän vuoden puolella – Jo miljoona suomalaista saanut rokotteen

Influenssan jälkitaudit vievät myös nuoria teholle, rokotus paras suoja tautia vastaan

THL julkaisi listan riskiryhmistä – Näiden lasten koronarokotukset alkavat