Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Lasten jouluahdistukseen on syynsä" – Näin lasten ja nuorten auttava puhelin päivystää jouluna

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat avoinna myös jouluna. Ne vastaavat 23. joulukuuta alkaen vuoden loppuun asti päivittäin kello 14–17, kerrotaan MLL:n tiedotteessa.

Lasten ja nuorten chat on auki siihen asti kello 17–20.

Tiedotteen mukaan puhelin- ja nettipalveluissa vastataan joka vuosi yhteydenottoihin, joissa lapset ja nuoret kertovat pelkäävänsä tai inhoavansa pyhiä.

– Lasten jouluahdistukseen on aina syynsä. Toisille lähestyvä joulu on ensimmäinen isojen ei-toivottujen muutosten keskellä. Toisia pelottaa jo ennakkoon aikuisen hallinnasta riistäytyvä alkoholinkäyttö. Toisissa perheissä aikuisen murheet kasvavat niin, ettei lapselle jää tilaa. Osaa huolettavat perheen taloudelliset vaikeudet, kertoo tiedotteessa MLL:n auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki.

Hän sanoo, että jos lapsi vaikuttaa surulliselta tai levottomalta lomien lähestyessä, on tärkeä pysähtyä selvittämään lapsen tilannetta. Lapset saattavat murehtia joulunviettoa jo hyvissä ajoin ennen lomia.

Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111 joka päivä, myös jouluaattona. Puhelimeen voi soittaa maksutta ja kirjepalveluun sekä chattiin kirjoittaa joululomankin aikana joka päivä.

Vapaaehtoisten päivystäjien kanssa voi tiedotteen mukaan jutella luottamuksellisesti mistä tahansa asiasta. Päivystäjien tukena on aina ammattilainen.

MLL:n Vanhempainpuhelin ja -chat ovat sen sijaan joulutauolla 23. joulukuuta lähtien 2. tammikuuta saakka.