Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avin uudet linjaukset – Rajoitukset koskevat näitä tiloja ja tilaisuuksia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on tehnyt uusia rajoituspäätöksiä alueelle. Uudellamaalla kielletään kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloja määrätään suljettavaksi lyhytaikaisesti kokonaan, kertoo avi tiedotteessaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevat rajoitukset tulevat voimaan ensi tiistaista 28. joulukuuta.

Tiedotteen mukaan koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona Uudellamaalla.

Uudellamaalla kielletään henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kolmeksi viikoksi.

Määräys tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta on sen sijaan voimassa ensi tiistaista lähtien kahden viikon ajan.

Tilojen sulkeminen koskee sekä julkisten että yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevia tiloja.

Näitä ovat joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

Sulkeminen koskee myös yleisiä saunoja sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastiloja sekä niiden välittömässä yhteydessä olevia pukuhuoneita.

Lisäksi suljetaan tanssipaikat sekä kuorolaulutoiminta, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat. Lisäksi kiinni menevät sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suon suljettava pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Lisäksi tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Päätökset on tehty sairaanhoitopiirin tuoreen tilannekuvan perusteella. Niitä valmisteltaessa on kuultu myös alueen kuntia. Omikronmuunnos on heikentänyt koronatilannetta erittäin nopeasti koko Uudenmaan alueella.

– Tässä vakavassa tilanteessa olemme katsoneet välttämättömäksi ottaa käyttöön hyvin tiukat rajoitukset, joilla pyritään turvaamaan terveydenhuollon kantokyky. Epidemian hidastamisella tavoitellaan myös lisäaikaa rokotussuojan ja -kattavuuden kasvattamiselle, kertoo tiedotteessa ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen avista.

– Rajoitustoimet kohdistetaan ensisijaisesti aikuisiin, minkä vuoksi alle 18-vuotiaiden ohjattu harrastustoiminta on rajattu tilojen sulkupäätöksen ulkopuolelle, Mölsä jatkaa.

Tilojen terveysturvallista käyttöä koskevia päätöksiä jatketaan Husin alueella vuodenvaihteen yli 17. tammikuuta saakka. Kanta-Hämeessa päätös on voimassa tammikuun loppuun.

Tämä vastaava päätös tulee myös Kymenlaaksoon 28. joulukuuta alkaen. Siellä tilojen käyttöä ei tällä hetkellä rajoiteta. Kymenlaakson päätös on voimassa 27. tammikuuta saakka.

Päätökset velvoittavat asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita järjestämään toiminnan siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistujien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Toimet ja mahdollinen koronapassin käyttö täytyy kirjata suunnitelmaan, joka tulee pitää asiakkaiden nähtävillä.

Määräys koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja, esimerkiksi kauppoja, urheilutiloja, kirjastoja, museoita ja teattereita. Koronapassin voi ottaa käyttöön vaihtoehtona asiakasmäärän rajoituksille ja asiakkaiden sijoittelun järjestelyille ns. vapaa-ajan virkistystiloissa.

Uudellamaan alueella koronapassi ei ole vaihtoehtona, kun tilat on määrätty suljettavaksi. Koronapassia ei voi käyttää rajoitusten vaihtoehtona myöskään yleisötilaisuuksiin käytettävissä tiloissa silloin, kun aluehallintovirasto on kokonaan kieltänyt yleisötilaisuuksien järjestämisen.