Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin ostajan oikeudet paranevat ensi vuonna lain muuttuessa – Mukana digitaaliset sisällöt ja palvelut

Kuluttajansuojalakiin tulee parannuksia ensi vuoden alusta lähtien. Muutoksia tulee tavarankauppaan. Lisäksi laissa on nyt ensi kertaa säännöksiä digitaalisista sisällöistä ja -palveluista, kertoo oikeusministeriö tiedotteessaan.

Vuoden alusta lähtien kuluttajansuojalain mukaan virheen oletetaan olleen tavarassa jo luovutushetkellä, jos virhe ilmenee vuoden kuluessa siitä, kun kuluttaja on tavaran saanut. Tämä oletus ei tiedotteen mukaan päde esimerkiksi silloin, jos voidaan osoittaa, että kuluttaja on aiheuttanut virheen tai tavaran normaali kestoikä on alle vuosi.

Nykyisin vastaava aika on kuusi kuukautta, joten uudistus parantaa kuluttajan asemaa.

Laissa myös kirjoitetaan, että myyjä on myös yleensä velvollinen huolehtimaan päivityksistä, joita tarvitaan digitaalisia elementtejä sisältävän tavaran säilyttämiseksi virheettömänä. Tiedotteessa todetaan, että päivitysvelvollisuus on tärkeä, koska useissa tavaroissa on niiden toimivuuden kannalta tarpeellista digitaalista sisältöä.

Kuluttajansuojalakia täydennetään myös uusilla säännöksillä. Ne koskevat digitaalisen sisällön tai palvelun toimittamista, niiden virhettä ja sen seurauksia sekä digitaalisen sisällön tai palvelun muuttamista.

Tähän asti digitaalisen sisällön tai palvelun viivästyksestä ja virheestä ei ole ollut laissa nimenomaista sääntelyä.

Uudet säännökset koskevat esimerkiksi ohjelmistoja, videotiedostoja, digitaalisia pelejä ja pilvipalveluja koskevia sopimuksia. Uusia säännöksiä sovelletaan sopimuksiin, joiden nojalla kuluttaja on sitoutunut maksamaan digitaalisesta sisällöstä tai palvelusta kauppahintaa.

Näiden lisäksi säännöksiä sovelletaan myös sopimuksiin, joiden nojalla kuluttaja on sitoutunut luovuttamaan henkilötietoja.

Lakiin tulleet muutokset perustuvat uusiin EU-direktiiveihin, joita aletaan soveltaa ensi vuoden alusta. Niiden tavoitteena on helpottaa tavaroiden sekä digitaalisten sisältöjen ja palvelujen ostamista sekä myymistä EU:n alueella.