Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vääränlainen henkilökortti on lähtenyt 200 suomalaiselle – Jos sait kortin marras-joulukuussa, tarkista nämä kohdat, pyytää poliisi

Viallinen henkilökortti on lähtenyt noin 200 suomalaiselle, kertoo poliisi.

Poliisi tiedotti aiemmin, että sen henkilökorttituotannossa on sattunut virhe, minkä vuoksi osa marras- ja joulukuussa myönnetyistä matkustusoikeudellisista henkilökorteista on tehty jo käytöstä poistetulle korttipohjalle. Nyt ongelman laajuus on alkanut selvitä.

Suomessa otettiin käyttöön uudenmallinen henkilökortti 2. elokuuta 2021, kun EU:n asetuksen vaatima henkilökorttilain muutos tuli voimaan.

Vanha ja uusi korttipohja ovat hyvin samannäköisiä, poliisi kertoo.

Uuden kortin tunnistaa kuitenkin parista uudesta tunnuksesta. Uuden kortin etupuolella on vasemmassa yläreunassa EU-lippulogo ja kääntöpuolella on mustaa lukkoa esittävä EU-Trustmark-tunnus. Näitä logoja ei ole vanhalla henkilökorttipohjalla.

Poliisi pyytää kaikkia henkilökortin marras-joulukuussa saaneita tarkistamaan, ovatko he saaneet uudenlaisen vai vanhanmallisen kortin.

Virheellisen kortin saaneita poliisi pyytää ottamaan yhteyttä, jotta kortti voidaan vaihtaa uuteen. Uusi kortti on maksuton.

Väärälle pohjalle painettu kortti kannattaa vaihtaa viipymättä, sillä sitä voidaan poliisin mukaan luulla tarkastustilanteessa väärennetyksi. Tästä voi aiheutua viivytystä ja muita vaikeuksia.

Ongelma koskee vain niitä vanhanmallisia kortteja, jotka on myönnetty 1. elokuuta tai sen jälkeen..

Virhe ei koske myöskään matkustusoikeudetonta henkilökorttia, alaikäisen matkustusoikeudetonta henkilökorttia eikä ulkomaalaisen henkilökorttia.

Muokattu 30.12.2021 kello 9.03: Korjattu kohta "Ongelma koskee vain niitä vanhanmallisia kortteja, jotka on myönnetty 1. elokuuta tai sitä ennen". Ongelma koskee nimenomaan 1.. elokuuta jälkeen myönnettyjä kortteja.