Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTV: Husin mukaan koronadiagnoosin voisi tehdä ilman testiäkin, STM täysin eri linjoilla – "Meillä ei ole mitään mahdollisuutta testata tällaisia määriä"

MTV uutisetkertoo, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan koronadiagnooseja voidaan tehdä myös ilman virallista testiä. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan diagnoosi ilman testiä ei riitä EU:n koronatodistusta varten saatuun merkintään.

Husissa on luovuttu laajasta koronatestauksesta korkeiden tartuntalukujen ja suurien altistuneiden määrien vuoksi. Lieväoireisia rokotettuja ei pääsääntöisesti testata.

Pääkaupunkiseudulla koronatestiin on nyt neljän päivän jono. Testejä tehdään noin 10  000 päivässä.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan Husissa todettiin viime viikolla lähes 20 000 koronatartuntaa. Altistuneita voi Lehtosen arvion mukaan olla viime viikolta noin 400 000.

– Vaikka virallisissa ohjeissa kehotetaan altistuneita hakeutumaan testiin, niin meillä ei ole mitään mahdollisuutta enää tällaisia määriä testata, Lehtonen sanoo MTV uutisille.

EU:n koronatodistus toimii Suomessa koronapassina. Se edellyttää saatuja koronarokotuksia, sairastettua tautia tai negatiivista testitulosta.

Lehtosen mukaan koronadiagnoosi voidaan tehdä myös ilman virallista pcr-testiä.

– Koronadiagnoosit tehdään samalla tavalla, kuin kaikki muutkin lääkärien tekemät diagnoosit. Ne voidaan tehdä oireiden perusteella, jos on tiedossa altistumisia, Lehtonen selvittää MTV:lle.

STM:n suositus on edelleen, että kaikkien positiivisten kotitestien tulos tulisi varmentaa virallisella testillä. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi MTV uutisille sähköpostitse, että EU:n koronatodistus edellyttää, että koronatartunta on varmennettu testillä.