Tunnetko Löparön haisevan historian? Sipoon saaristossa taiottiin virtsan kyllästämästä maasta ruudin raaka-ainetta

Salpietarinkeitosta tunnettu Löparön kylä sijaitsi vielä 1700-luvulla Löparön kartanon eteläpuoleisella mäellä, mutta autioitui ilmeisesti 1800-luvun alkupuoliskolla. Kartanon metsissä on jäännöksiä 1500-luvun lopun ja 1600-luvun alun salpietariuuneista. Veli-Pekka Suohonen / Museovirasto

Sipoon saaristo näyttelee merkittävää roolia salpietarin valmistuksen historiassa. Rikin ja hiilen ohella ruudin raaka-aineena käytetyn salpietarin tuotanto oli erityisesti 1500-luvun lopulla ja 1600-luvulla merkittävää.

Haluatko lukea koko jutun?

Tilaa digi ja lue juttuja rajattomasti.

Tilaa 1 kk 1 €

Digitilauksen sisältö

  • Sipoonsanomat.fi-verkkopalvelun rajaton käyttöoikeus vuoden jokaisena päivänä
  • Näköislehti
  • Uutissovelluksen ja päivän lehti -sovelluksen käyttöoikeus (iOS ja Android)
  • Lukuoikeus sinulle ja kolmelle perheenjäsenellesi