Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja joukkueurheilussa altistuneita ei voida enää selvittää – Sipoon koronatilanne pahin koko pandemia-aikana

Sipoon koronatilanne on pahempi kuin kertaakaan aikaisemmin pandemian aikana.

– Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin Sipoossa lähes 260, ja epidemiatilanne vaikuttaa vielä vaikeutuvan, kunnan tiedotteessa kerrotaan.

Koronatartuntojen jäljitys sekä testaus ovatkin ruuhkautuneet Sipoossa pahasti.

Tartunnanjäljityksen viive on Sipoossa jo noin seitsemän vuorokautta, ja koronavirustestaukseen pääsyä voi joutua odottamaan myös useamman vuorokauden ajan.

Suurten tartuntamäärien takia tartuntajäljitystä joudutaankin nyt kohdistamaan. Ykkössijalla ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, yli 60-vuotiaat sekä raskaana olevat.

Sen sijaan päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja joukkueurheilussa altistuneisiin ei ehditä olla tartunnanjäljityksestä yhteydessä ollenkaan. Ainoastaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kohdalla kartoitetaan edelleen altistumiset myös työpaikoilla.

– Toivomme, että sairastunut henkilö itse pyrkii ilmoittamaan mahdollisesta altistuksesta mainituissa paikoissa altistuneille tai tilan/yhteisön vastuuhenkilöille. Tartuttavuusaika alkaa noin kaksi vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista. Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut kanssasi lähikontaktissa ilman maskia vähintään 15 minuutin ajan tai jonka kanssa olet ollut fyysisessä kontaktissa, kunnasta ohjeistetaan.

– Vastuuhenkilöiden toivotaan ilmoittavan yhteisössä eteenpäin, että yhteisössä on ilmennyt koronavirustartunta ja kehottavan mahdollisesti altistuneita tarkkailemaan oireitaan tarkasti ja reagoimaan niihin matalalla kynnyksellä yleisten koronatestausohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi päiväkodissa olleen sairastuneen lapsen huoltaja voi ilmoittaa asiasta päiväkodin johtajalle, joka puolestaan voi tiedottaa asiasta yleisellä tasolla päiväkodin muita huoltajia.

Pahoista testiruuhkista huolimatta kunta kehottaa riskiryhmiin kuuluvia ja heitä, joilla on vajaa rokotussuoja hakeutumaan edelleen koronatestiin matalalla kynnyksellä.

Sen sijaan lieväoireisille ja rokotetuille ei-riskiryhmäläisille suositellaan kotitestejä.

– Älä kuitenkaan lähde oireisena itse ostamaan kotitestiä päivittäistavarakaupasta tai apteekista. Jos kotitestin tulos on positiivinen, eristäydy muista ihmisistä ja pysy kotona. Voit palata normaaliin arkeen, kun olet ollut oireeton 2 vuorokautta ja oireiden alusta on kulunut vähintään 10 vuorokautta. Jos olet ollut koko ajan oireeton riittää 10 vuorokauden eristäytyminen testihetkestä.

Jos lapsen perheenjäsen on saanut positiivisen tuloksen kotitestissä kunta toivoo, että lapsi jäisi pois koulusta tai päiväkodista altistumisen vuoksi noin 10 päivän ajaksi. Kotiin tulee jäädä, vaikka lapsella itsellään ei olisi oireita.

– Kunta on päättänyt myöntää maksuhyvityksen päiväkotimaksusta korona-altistuksen tai -tartunnan vuoksi poissaolosta 10.1.2022 alkaen huoltajien oman ilmoituksen perusteella. Varhaiskasvatuksen maksuhyvitystä varten ei tarvita virallista karanteeni- tai eristysmääräystä, kunnan tiedotteessa kerrotaan.

Lue myös: Yli tuhannen koronatartunnan raja meni rikki – Sipoon viime vuoden synkin tautikuukausi oli joulukuu