Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avi: Koronasulku jatkumassa Hus-alueella

Koronarajoitukset ovat jatkumassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella 24. tammikuuta saakka eli vielä toiset kaksi viikkoa. Näin suunnittelee Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi), joka rajoituksista päättää.

Avi arvioi julkaisevansa varsinaisen päätöksen perjantaina 7. tammikuuta. Päätöksen tarkka sisältö varmistuu vasta tuolloin.

Husin johtama alueellinen koronakoordinaatioryhmä suositteli tiistaina, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaisi tartuntatautilain mukaisesti tiettyjen tilojen sulkumääräystä toiset kaksi viikkoa nykyisen päätöksen päättyessä 10. tammikuuta.

Koronanyrkin mukaan rajoituksia ei voida toistaiseksi lieventää, koska epidemiatilanne uhkaa terveydenhuollon kantokykyä.

Avi on sulkenut Hus-alueella kaikki asiakas- ja kokoontumistilat, jotka se tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaan voi sulkea. Tämä koskee muun muassa ryhmäliikuntaan ja kontaktilajien harrastamiseen käytettäviä tiloja, kuntosaleja, sisäleikkipuistoja, kylpylöitä, uimahalleja, tanssipaikkoja ja kauppakeskusten yleisiä tiloja.

– Kun nähdään, miten epidemiatilanne etenee etenkin terveydenhuollon kuormituksen kannalta, on mahdollista tehdä rajatumpia päätöksiä, jos kaikkein korkeimman tartuntariskin tilojen sulkeminen on edelleen välttämätöntä, kertoo avin tiedotteessa ylitarkastaja Oona Mölsä.

– Toistaiseksi tilojen sulkupäätökset niin laajana kuin ne on lain puitteissa mahdollista ollut tehdä, ovat kuitenkin olleet ehdottomasti välttämättömiä. Varmasti jokainen meistä toivoo, että sulkuja ei tarvitsisi jatkaa enää kauaa.

Päätös tilojen sulkemisesta ei kuitenkaan koske ammattiurheilemista, yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa, vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa eikä lakisääteisten palvelujen toteuttamista, kuten lääkinnällistä kuntoutusta.

Hus-alueella on toistaiseksi pahin koronatilanne Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella. Viraston toimialueella tiloja on tilapäisesti määrätty suljettavaksi myös Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Kaikissa alueen sairaanhoitopiireissä on lisäksi voimassa kokoontumisrajoituksia.

Aluehallintoviraston tietojen mukaan päätöksistä on tehty lukuisia valituksia hallinto-oikeuteen, mutta toistaiseksi oikeus ei ole keskeyttänyt päätöksiä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ollaan jatkamassa myös sisällä järjestettäviä tilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti. Nykyinen päätös on voimassa 17.1. asti, ja uusi päätös olisi voimassa sen jälkeen todennäköisesti kaksi viikkoa eli 31.1.2022 asti.

Koko Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella on voimassa myös erilaisten asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallista käyttöä koskeva määräys. Määräyksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on varmistettava, että lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan vähentää. Määräys perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d, ja se koskee mm. kauppoja, museoita, terveyskeskuksia sekä liikunta- ja virkistystiloja.

Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Toimet täytyy kirjata suunnitelmaan, joka tulee pitää asiakkaiden nähtävillä.

Määräys koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja (alueilla, joilla näitä tiloja ei ole määrätty kokonaan suljettavaksi). Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Lisäksi koko Suomessa on voimassa tilojen terveysturvallista käyttöä parantavat minimivaatimukset, joita on noudatettava yleisölle avoimissa ja asiakkaille ja osallistujille varatuissa toimitiloissa suoraan tartuntatautilain pykälän 58 c nojalla ilman erillistä viranomaispäätöstä. Vaatimukset koskevat mm. asiakkaiden opastamista ja asiakaspaikkojen mahdollisimman väljää sijoittelua tilassa.