Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä autoilijoiden talvimoka ällistyttää taas poliisia – Puhdista auto näin, niin vältyt sakolta

Huonosti lumesta ja jäästä puhdistetut ajoneuvot ovat täällä taas. Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein twiittasi loppiaisena kuvan varoittavasta esimerkistä, jossa tuulilasista oli puhdistettu vain pieni osa.

– Pidän melko käsittämättömänä, että edelleen partio havaitsevat lähes aina lumisateiden jälkeen "igluautoja". Tässä tuore raportti kentältä: "Tällaisella autolla ajaminen on liikenneturvallisuuden vaarantamista ja siten päiväsakoilla rangaistavaa.", Pasterstein twiittaa.

Pasterstein kertoo puhelimitse, että partiot havaitsevat huonosti puhdistettuja tuulilaseja varsin usein.

– Ei näin harkitsemattomia tapauksia kuitenkaan ihan joka päivä tule.

Pidän melko käsittämättömänä.

Ylikomisario Dennis Pasterstein

Miten hyvin auto sitten pitäisi puhdistaa?

– Sivuikkunoiden ja tuulilasin pitää olla puhtaat, Pasterstein sanoo.

Täysin puhtaatko?

– Kyllä. Tietysti tuulilasin reunalla voi olla tuulilasinpyyhkijöiden tuomaa lunta, mutta näkökentän pitää olla esteetön.

Takaikkunaa tai takasivuikkunoita ei ole pakko puhdistaa, mutta se on suositeltavaa.

Pastersteinin mukaan on paikalle osuvan poliisipartion harkinnassa, miten puhdistuksen laiminlyönnistä rangaistaan.

– Sitä voidaan harkita vaikkapa menemällä itse auton sisään katsomaan, miten sieltä näkyy. Partio harkitsee, onko kyseessä liikennevirhemaksu vai päiväsakko.

– Jos on ihan pieni kädenkokoinen aukko, voi helposti mennä liikenneturvallisuuden vaarantamisen puolelle. Jos taas on ollut jo yritystä ja vaikkapa toinen puoli on puhdistettu, se on liikennevirhemaksu eli lievempi hallinnollinen seuraus, Pasterstein pohtii.

Hyvin lievästä huolimattomuudesta voi selvitä huomautuksella ja sillä, että puhdistaa ikkunat ennen matkan jatkumista.

Tarkan euron autoilijaa voi kiinnostaa myös se tieto, että lumi ja jää auton päällä lisää ilmanvastusta ja siten polttoaineen kulutusta.