Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkijat kehittivät "biologisen maskin", joka voi suojata koronatartunnalta 8 tuntia – Tehoaa myös omikroniin

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet molekyylin, joka näyttää suojaavan tehokkaasti koronavirustartunnalta jopa kahdeksan tunnin ajan.

"Biologiseksi maskiksikin" kutsuttu aine on nenäsuihke, joka alkaa vaikuttaa välittömästi.

– Eläinkokeissa nenään annosteltu TriSb92 suojasi tartunnalta sellaisessa altistustilanteessa, jossa kaikki suojaamattomat hiiret saivat tartunnan, kertoo tiedotteessa tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, tutkijatohtori Anna Mäkelä.

TriSb92-nimisen molekyylin teho perustuu piikkiproteiinin toiminnan estämiseen.

– Kun tämä TriSb92-molekyylin estovaikutus kohdennetaan koronaviruksen piikkiproteiinissa sellaiseen kohtaan, joka on eri virusmuunnoksille yhteinen, voidaan tehokkaasti ehkäistä kaikkien tunnettujen virusmuunnosten, myös omikronin, kyky aiheuttaa infektio.

Mallinnustutkimuksissa molekyylillä on voitu ehkäistä myös 2000-luvun alun SARS-viruksen leviäminen. Tutkijat olettavatkin, että sille ovat herkkiä myös mahdolliset tulevat kokonaan uudetkin koronavirukset, jotka voisivat aiheuttaa pandemiariskiä.

Tutkimustulokset on julkaistu vielä vertaisarvioimattomassa raportissa.

Koronarokotus tehoaa omikron-aikana entistä huonommin, mutta auttaako kolmannen annoksen ottaminen ollenkaan? – Tällaisia ovat tuoreet tutkimustulokset

Tutkijat korostavat, että suihke ei ole vaihtoehto rokotuksille, vaan täydentävät suojaa esimerkiksi niillä, joiden immuunijärjestelmä ei riittävästi reagoi rokotteisiin.

– Toisaalta tiedämme, että uudet virusmuunnokset, varsinkin omikron, voivat huolestuttavan hyvin väistää tehokastakin rokotevastetta. TriSb92 voisi olla hyödyllinen syystä tai toisesta puutteellisen rokotesuojan omaaville ennen kaikenlaista sosiaalista kanssakäymistä. Siitä voisi olla epidemiatilanteesta riippuen hyötyä myös täysin rokotetuille henkilöille ennen mahdollisia korkeamman altistumisriskin tilanteita, arvioi tiedotteessa professori Kalle Saksela.

Saksela on mukana kehittämässä kotimaista nenään annosteltavaa koronavirusrokotetta, jonka odotetaan etenevän ihmiskokeisiin keväällä.

"Sain elämän ja kuoleman opetuksen" – Jeppe, 55, suhtautui rokotuksiin kriittisesti, kunnes päätyi ambulanssilla Meilahteen: Ehti esittää hoitajalle yhden toiveen

Voiko jokin mennä pieleen, kun pienten lasten koronarokotukset pääsevät vauhtiin? Nyt on hyvä tarkistaa, mitä nuorten rokotuksista tehdyt ilmoitukset haittavaikutuksista kertovat

Tuhansilla suomalaisilla voi olla tämän viikon jälkeen uusi kansansairaus "Toivon, että olemme väärässä" – Tämä nyt tiedetään pitkäkestoisesta koronasta

Koronatapaukset tuplaantuivat – Epidemian huippua ei ole vielä nähty, sanoo STM:n johtava asiantuntija Voipio-Pulkki