Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Yli puolet suurista kaupungeista rikkoo oppilashuoltolakia

Uutissuomalaisen kyselyn mukaan enemmistö suurista kaupungeista rikkoo uutta oppilashuoltolakia. Lain mukaan yhden koulukuraattorin vastuulla on saanut vuoden alusta alkaen olla korkeintaan 670 oppilasta.

20 suurimmasta kaupungista tätä ei noudateta 11:sta. Huonoin tilanne on Kuopiossa, jossa oppilaita oli lähes 1 200.

Pääkaupunkiseudullakin mitoitus ylittyy paitsi Vantaalla. Siellä oppilaita on 667 eli tilanne on lainmukainen. Sen sijaan mitoitus ylittyy Espoossa (692) ja Helsingissä (780).

Paras tilanne on Vaasassa ja Kotkassa. Lappeenranta ja Mikkeli eivät vastanneet Uutissuomalaisen kyselyyn.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen pitää Uutissuomalaisen mukaan huolestuttavana sitä, että kaupunkien tilanne oppilashuollossa vaihtelee suuresti. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio puolestaan katsoo, että kuntien varautuminen uuteen oppilasmäärämitoitukseen on ollut puutteellista.

Uusi oppilashuoltolaki säätää mitoituksen myös oppilashuollon psykologeille. Yhden psykologin vastuulla saa olla elokuusta 2023 alkaen korkeintaan 780 oppilasta.

Uutissuomalaisen kyselyn mukaan kymmenessä kaupungissa yhden psykologin vastuulla on 1 000 oppilasta tai enemmän. Vain Turku ja Vaasa yltävät jo nyt tulevan mitoituksen vaateisiin. Pääkaupunkiseudun kaupungeista Vantaalla yhden psykologin vastuulla on 776 oppilasta, Helsingissä 810 ja Espoossa 837.

Lain mukaan opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden tulee olla helposti saavutettavia myös, kun vastuu palveluiden järjestämisestä siirtyy hyvinvointialueille ensi vuonna.

Korjattu 20. 1. kello 15.46. Vantaan tietojen osalta. Siellä yhden koulukuraattorin vastuulla on 667 oppilasta, joten tilanne on siellä lainmukainen. Tämän myötä oppilashuoltolakia noudattamattomien suurten kaupunkien määrä on 11, ei 12. Vantaalla on yhden koulupsykologin vastuulla 776 oppilasta, ei 798.