Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alipalkkausta ja epäselvää työaikaseurantaa... – Finnwatch: Näin rakennuksilla yhä poljetaan ulkomaalaisten työntekijöiden oikeuksia

Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö jatkuu rakennusalalla. Viranomaisilla on vain vähän tehokkaita keinoja puuttua ongelmiin kuten alipalkkaukseen, kertoo Finnwach tiedotteessaan.

Rakennusalalla työskentelee arviolta 15 000 ulkomailta Suomeen tilapäiseen työhön lähetettyä työntekijää. Sen lisäksi alalla työskentelee paljon myös muita ulkomaiden kansalaisia, jotka ovat maassa pysyvämmin. Esimerkiksi Uudellamaalla ulkomaalaisten osuus talonrakennusalan työntekijöistä on jo yli 30 prosenttia.

Tiedotteen mukaan kansalaisjärjestö Finnwatchin keräämästä aineistosta nousee esiin huolestuttava kuva. Esimerkiksi Etelä-Suomessa rakennusalalla havaittiin puutteita palkkauksessa Suomeen lähetettyjen työntekijöiden kohdalla 85 prosentissa tehdyistä tarkastuksista vuonna 2020.

– Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden alipalkkaus ja epäselvyydet muun muassa työaikaseurannassa ovat rakennusalalla arkipäivää. Ukrainalaisten ja valkovenäläisten lähetettyjen työntekijöiden tilanne työmailla on erityisen huono. Myös työnteko-oikeudettomia kerrotaan saapuvan maahan ovista ja ikkunoista, sanoo tiedotteessa Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.

Ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään. Silti osa yrityksistä nojaa yhä vahvasti aliurakoitsijoiden toimintaa koskeviin kirjallisiin selvityksiin sen sijaan, että työehtojen toteutumista valvottaisiin käytännössä.

Monet yritykset kuten YIT ja Skanska ovat parantaneet vastuullisuuskäytäntöjään. Tiedotteen mukaan niiden työmailla on esimerkiksi lisätty vuoropuhelua ulkomaisten työntekijöiden kanssa ja heille on kerrottu heidän oikeuksistaan.

Lukuisista yhteydenotoista huolimatta kaksi yritystä, Lehto Group and T2H Rakennus eivät vastanneet Finnwatchin kyselyyn.

Ulkomaalaisen työvoiman aseman korjaamiseksi Finnwatch esittää lakimuutoksia, viranomaisten valvonnan kehittämistä ja yritysten aktiivisempaa roolia hyväksikäytön torjunnassa.

Finnwatchin tänään julkaistu selvitys perustuu rakennusalan yritysten vastuullisuuskäytäntöjen kartoitukseen, asiantuntijahaastatteluihin ja viranomaisten tarkastuskertomusten läpikäyntiin.