Vestman tuo sipoolaisten maanomistajien äänen putkikeskusteluun – "Nämä maat eivät ole Stadin takapihaa"

Kokoomuksen sipoolainen kansanedustaja, energiajuristi Heikki Vestman vaatii, ettei Helen Oy:n suunnittelema kaukolämpöputki Kilpilahden ja Vuosaaren välille saa loukata sipoolaisten maan- ja tontinomistajien oikeuksia eikä virkistys- ja luontoarvoja.

– Käsittämätöntä, että vain Helsinkiä palveleva kaukolämpöputki on laitettu lähes kaikissa eri linjauksissa halkomaan maan pinnalla Etelä-Sipoota. Nämä maat eivät ole Stadin takapihaa. Ne ovat sipoolaisten yksityisiä maita, joilla suuri arvo asumiseen ja virkistykseen. Omaisuudensuojaa ja luontoarvoja ei saa talloa ilmastokunnianhimon nimissä, Vestman vaatii tiedotteessaan.

Vestman pitää sinänsä kannatettavana suuren voimalaitoksen lämpötehoa vastaavan kaukolämpötehon hyödyntämistä Kilpilahdesta, mutta hänen mielestään Helsinki nyt hosuu putkihankkeen kanssa.

Hukkalämpöputkihanketta varten on käynnistetty ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA). Helen on kertonut tekevänsä mahdollisen investointipäätöksen tänä tai ensi vuonna.

– Lain mukaan vaakakupissa painavat myös maanomistajan oikeudet. Tarpeetonta haittaa ei saa aiheutua ja on valittava maanomistajalle vähiten haitallinen vaihtoehto. Ihmettelenkin miksi putkelle ei tutkita merireittiä, kuten maakuntakaavakartassa? Miksi edes harkitaan maan pinnalla kulkevia vaihtoehtoja tunnelin sijaan? Vestman kysyy.

Vestman toivoo Helsingin satsaavan pienydinvoimaan kivihiiltä polttavien kaukolämpölaitosten korvaajana.

– Teknologia kehittyy vauhdilla, ja pienreaktoreita voidaan sarjatuottaa. Kannustan Helsinkiä edelläkävijyyteen juuri pienydinvoimassa, ei niinkään ilmastokunnianhimon määrässä eikä varsinkaan sipoolaisten maiden viemisessä, Vestman päättää.

Lue lisää: Kaukolämpöputken rakentaminen Kilpilahdesta Vuosaareen kestäisi 5–6 vuotta – Helsinkiin lämpöä enintään 600 MW

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut