Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Äänestysprosentti koostuu huonotapaisen koulupojan todistuksesta" – Vaaliasiantuntija listaa kolme keinoa äänestysinnon nostamiseksi

Tavoite äänestysprosentin hilaamiseksi yli 50:n historian ensimmäisissä aluevaaleissa näyttävät vaalipäivän taittuessa iltaan liian optimistisilta.

Tätä mieltä on Tampereen yliopiston dosentti ja kokenut vaaliasiantuntija Pertti Timonen.

– Viestit alueilta ovat sellaisia, että tavoite on liian kova. Sanoin jo viikko sitten, että huonotapaisen koulupojan numeroista koostuva äänestysprosentti 44,4 on nyt paras arvaukseni. Pysyn siinä edelleen.

Ennakkoon aluevaaleissa äänesti koko maassa 26,3 prosenttia äänioikeutetuista. Kesän kuntavaaleissa ennakkoäänestyksen äänestysaktiivisuus oli 33 prosenttia. Jo tältä pohjalta Timonen pitää 50 prosenttia hyvin epätodennäköisenä.

Äänestysprosentin kasvattamiseksi tulevaisuudessa Timonen listaa kolme syytä.

– Ensinnäkin vaaleja olisi hyvä yhdistää. Seuraavat aluevaalit ja kuntavaalit järjestetäänkin jo samaan aikaan. Toinen asia olisi nettiäänestyksen päättäväisempi eteen päin vieminen. Kolmas olisi äänestyspakko. Pakko on paha sana demokratiassa, mutta on ihmisillä muitakin velvollisuuksia, muistuttaa Timonen.

Timosen mukaan ennakkoäänestyksen painon lisääntyminen voi jonkin verran vaikuttaa ääntenlaskennan etenemiseen vaali-illan aikana.

Perinteisesti demarit ja myös keskusta pärjäävät ennakkoäänissä suhteellisesti paremmin ja niiden osuus laskee, kun ääntenlaskenta etenee. Keskustan äänisaalis nousee äänestyksen alkuvaiheessa, kun pieniä kuntia saadaan laskettua. Kokoomus saa ääniä tasaisimmin, kun taas perussuomalaiset ja vihreät nousevat laskennan lopussa, mikäli ovat saaneet äänestäjänsä liikkeelle.

– Isossa kuvassa näin on varmasti näissäkin vaaleissa. Suurin vaikutus olisi sillä, että jokin ihmisryhmä on lähtenyt selvästi aiempaa huonommin uurnille vaalipäivänä.

Timosen mukaan viime päivien gallupit näyttävät vahvistavan kuvaa siitä, että vihreille ja perussuomalaisille on tulossa vaikeat vaalit. Keskustan menestystä viimeisissä mielipidemittauksissa hän ei pidä yllättävänä.

– Uudistuksen tausta on kuitenkin keskustalainen, joten on luontevaa, että he menestyvät. Lisäksi Helsingin olo vaalien ulkopuolella hyödyttää suoraan keskustaa.