Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laittomasti maahan: Hevosia väärillä terveystodistuksilla, koiranpennuilla ei niitä lainkaan – Seuraamusmaksu jopa tuhansia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) harkitsee seuraamusmaksun määräämistä kahdelle eläimiä laittomasti maahan tuoneelle henkilölle. Toisessa tapauksessa maahan yritettiin tuoda hevosia ja toisessa koiranpentuja, kertoo avi tiedotteessaan.

Kumpikin eläimiä Suomeen tuonut jäi kiinni rajavalvonnassa tammikuun alkupuolella. Seuraamusmaksu on 300–5 000 euroa. Sen suuruus ratkaistaan tapauskohtaisesti.

Tiedotteessa kerrotaan, että toisessa tapauksessa hevoskuljettaja yritti tuoda maahan hevosia väärillä terveystodistuksilla. Hevoset palautettiin lähtömaahan.

Toisessa tapauksessa koiria myyntitarkoituksessa maahan tuovalla henkilöllä ei ollut eläimistä terveystodistuksia. Kaikki maahantuodut neljä koiranpentua määrättiin lopetettaviksi, koska myyjä ei suostunut pentujen palautukseen lähtömaahan.

Enintään kaksi vuorokautta ennen matkaa, lähtömaan eläinlääkäri laatii eläimen terveystodistuksen kansainvälisessä sähköisessä järjestelmässä. Eläimen maahantuojalla pitää olla mukana tästä järjestelmästä tulostettu todistus, jos terveystodistus vaaditaan maahantuloa varten.

Terveystodistus vaaditaan lemmikkieläimistä, kuten koirista ja kissoista, kun niitä tuodaan maahan myyntitarkoituksessa tai kun tuontia seuraa omistajuuden vaihtuminen.

Kyseessä on viime kädessä eläinten hyvinvointi ja myös ihmisten turvallisuus.

Hevosten siirroissa rajan yli on omat määräyksensä.

Eläinten maahantuontiin liittyy tiedotteen mukaan muitakin vaatimuksia. Kaikilla maahantuotavilla eläimillä täytyy olla tunnistusmerkintä. Se voi olla esimerkiksi mikrosiru tai linnuilla mikrosiru tai jalkarengas. Lisäksi tuojalla täytyy olla hevosesta passi tai lemmikistä EU-passi.

Tämän passin täytyy täsmätä sirutunnisteeseen. Passissa tulee myös olla merkinnät viranomaistoimin vastustettavista eläintaudeista, kuten rabieksesta ja ekinokokkoosista.

Eläinlain muutos tuli voimaan tämän vuoden alussa. Sen mukaan avi tai Tulli voi määrätä henkilölle tai toimijalle seuraamusmaksun, joka tuo EU:n alueelta Suomeen eläimen tai eläimiä ilman asianmukaisia todistuksia ja merkintöjä. Etelä-Suomen avi harkitsee nyt ensimmäisten maksujen määräämistä.

– Lakimuutos ja sen myötä tullut mahdollisuus määrätä seuraamusmaksu toivottavasti saavat ihmiset aiempaa tehokkaammin ottamaan selvää tuontivaatimuksista ja myös noudattamaan niitä. Kyseessä on viime kädessä eläinten hyvinvointi ja myös ihmisten turvallisuus, sanoo tiedotteessa läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen avista.

Eläinten tuontivaatimukset on listattu Ruokaviraston sivuilla. Eläimen tuoja on vastuussa tuontiehtojen selvittämisestä ja niiden täyttymisestä.

Tiedotteessa muistutetaan, että laittomasti maahan tuodun eläimen myyjä ja ostaja voivat joutua teosta myös rikosvastuuseen. Itä-Uudenmaan poliisi kertoi viime viikolla, että se tutkii useita eläinten salakuljetustapauksia . Niistä voi koitua rikosoikeudellisia seurauksia niin myyjälle kuin ostajalle: