Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarajoituksia poistetaan alueittain – Vaikea ennakoida, koska voi palata normaaliin arkeen, sanoo THL:n ylilääkäri

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokset (THL) ylilääkäri Otto Helve ei lähde arvioimaan, koska Suomessa voidaan palata normaaliin arkeen. Hän muistuttaa koronatartuntojen määrän olevan meillä yhä korkea ja terveydenhuolto on yhä kuormittunut.

– Jos epidemian kuormitus terveydenhuollossa on sellainen, että rajoituksia voi poistaa, se tehdään.

Puumalainen muistutti THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronon tilannekatsauksessa, että osalla alueista pandemian huippu saattaa olla jo ohitettu. Toisaalla se voi olla vielä vasta edessä.

– Rajoituksista tekevät päätöksiä alueet ja aluehallintovirastot. Heillä on paras tietämys alueensa tilanteesta. Päätökset tulee tehdä sen mukaan, mitä ovat rajoitusten hyödyn ja haitat. Ensin tulee poistaa ne rajoitukset, joista on vähiten hyötyä epidemian torjunnassa ja eniten haittaa, Helve jatkaa.

Hän arvelee, että liikuntasalien sulku on niitä ensimmäisiä asioita, joiden rajoitusten purkamista tultaneen miettimään.

STM:n strategiajohtaja Pasi Pohjola korostaa, että rajoituksia tulee purkaa asteettain. Kun niitä puretaan, tilanne ei saa uudestaan kääntyä huonoon suuntaan

– Rajoitusten poistamisen lisäksi epidemian kulkuun on suuri vaikutus esimerkiksi alueen rokotuskattavuudella ja ihmisten käyttäytymisellä, sanoo johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

– On erittäin hankala ennustaa ja mallintaa, mitä on tulossa. Todennäköisesti tilanne hiukan paranee jatkossa koko maata ajatellen, mutta taudin kokonaiskuvaa on seurattava hyvin tarkasti. On epärealistista odottaa, että koko epidemia olisi ohi omikronin jälkeen, jatkaa Voipio-Pulkki.