Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokramarkkinoilla on tapahtunut käänne – Tällaisia asuntoja suomalaiset nyt kaipaavat

Suurempien vuokra-asuntojen kysyntä on vilkastunut korona-aikana. Yksi merkittävä syy tähän on etätyöskentelyn lisääntyminen. Aiempina vuosina vuokralla asuminen yleistyi selvimmin yhden hengen kotitalouksissa, kertoo Aktia asuntomarkkinakatsauksessaan.

Aktian pääekonomisti Lasse Corin toteaa tiedotteessa, että asuntojen vuokramarkkinat ovat kokeneet Suomessa poikkeuksellisia muutoksia pandemian aikana. Ensimmäisenä koronavuonna 2020 vuokralla asuminen on kasvanut selvästi yli neljän hengen talouksissa.

– Suurempien vuokra-asuntojen kysynnän kasvulle on useita syitä. Varmasti yksittäinen tekijä on etätyöskentelyn lisääntyminen pandemian aikana. Jo entuudestaan vuokralla asuvat huomaavat tarvitsevansa lisätilaa, sanoo Corin tiedotteessa.

Hänen mukaansa on myös mahdollista, että kotitaloudet, jotka ovat vielä epävarmoja lisätilan tarpeesta, eivät ole halukkaita ostamaan heti suurempaa asuntoa. Lisäneliöiden tarvetta testataan ensiksi asumalla vuokralla ennen varsinaista ostopäätöstä.

Asuntojen hinnat ovat nousseet voimakkaasti etenkin kasvukeskuksissa. Se voi tiedotteen mukaan lisätä vuokralla asumisen suosiota. Vuonna 2020 vanhat kerrostalokolmiot kallistuivat keskimäärin enemmän (2,7 prosenttia) kuin yksiöt (2,2 prosenttia).

Kasvukeskuksissa on ollut tavallista, että suurten kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet vuodessa yli viisi prosenttia. Kerrostalokolmioiden ja sitä suurempien hinnat kasvoivat yksiöitä 3,3 prosenttiyksikköä nopeammin viime vuoden kolmannella vuosineljänneksellä. Ero oli suurin sitten vuoden 2000.

– Samaan aikaan vuokrien kasvuero yksiöiden ja suurempien asuntojen välillä on kadonnut. Ennen koronaa tilanne oli eri, koska tuolloin yksiöiden vuokrat nousivat selvästi suurempia asuntoja nopeammin, Corin selvittää.

Kerrostaloyksiöiden vuokrien nousu on rauhoittunut merkittävästi pääkaupunkiseudulla.

Tiedotteen mukaan asuntosijoittajat ovat viime vuodet olleet selvästi kiinnostuneita pienemmistä asunnoissa, kuten yksiöissä. Pandemia on kuitenkin muuttanut kehitystä vuokramarkkinoilla. Asuntomarkkinakatsauksen mukaan moni tekijä osoittaa kasvukeskusten suurempien vuokra-asuntojen markkinan pidempiaikaiseen piristymiseen.