Turenkilainen Tiina Mielivaara, 52 vuotta, ei ole koskaan elämässään ollut mielenosoituksessa. Nyt hän sellaiseen kuitenkin on menossa perjantaina: silloin Helsingissä järjestetään kello 18 alkaen Kanadasta mallia saanut Convoy-tapahtuma, jonka yhtenä päämääränä on sulkea pääkaupungin keskustan kadut ajoneuvojen voimin niin kauaksi aikaa, kunnes esimerkiksi Suomen hallitus on jättänyt eronpyyntönsä.
Suomen hallituksen eroamisen lisäksi Convoy-tapahtuma vastustaa kaikkia voimassa olevia koronarajoituksia ja haluaa niiden välitöntä purkua sekä polttoaineen kohonneita hintoja.
Mielivaara itse sai asioiden tilasta tarpeekseen siinä vaiheessa, kun hänen palkanmaksunsa päättyi. Se päättyi siksi, että hän ei voi ottaa koronarokotetta. Hoitajien on lain mukaan oltava rokotettuja.
Mielivaara on työskennellyt lähihoitajana, mutta ei voi kertomansa mukaan ottaa koronarokotetta pahojen kilpirauhasvaivojen takia.
– Kilpirauhasvaiva on erittäin vaikeahoitoinen, ja lääkkeet imeytyvät yleensäkin sen takia huonosti. Olen arvioinut, että koronarokote olisi tässä diagnoosissa potentiaalisesti hengenvaarallinen. Käytäntö on nyt kuitenkin se, että palkanmaksu loppuu jos ei rokotetta ota.
Turhautunut ja avoimesti näkemyksistään kertova Mielivaara kritisoi kovasanaisesti muun muassa tiedotusvälineiden edesottamuksia korona-aikana. Hänen mukaansa monet koronauutiset ovat olleet "silkkaa ***kaa".
– Helsinkiin lähtevät perjantaina tavalliset ihmiset. Ja mieti yrittäjiä, minkälaiseen tilanteeseen nyt vaikkapa ravintolayrittäjät on näinä aikoina ajettu.
– Olen tähän asti ollut vähän sitäkin mieltä, ettei hallituksella välttämättä ole tarvetta erota. Nyt kun asioita on seurannut ja tapahtumassa sitäkin ajetaan yhtenä asiana, niin olen itsekin kääntymässä sille kannalle ettei se huono ajatus ole minustakaan, Mielivaara täräyttää.
Convoy-tapahtumaan liittyy vahvasti ajoneuvollinen näkökulma. Esimerkiksi Pirkanmaalta viritellään kulkuetta, jossa autoletka lähtisi koordinoidusti Pirkkahallilta Helsinkiä kohti kello 15.30 alkaen niin, että perillä ollaan suunnitellusti tapahtuman alkuun kello 18. Convoy-tapahtumaa on järjestetty suurilta osin anonyymisti, eikä varsinainen järjestäjäryhmä ole juuri pukahtanut suunnitelmistaan tiedotusvälineille – poliisikin on saanut tietoa hyvin heikosti.
Tiina Mielivaara ei omalla autollaan tapahtumaan kuitenkaan lähde.
– Lähden julkisilla paikan päälle. En halua jättää omaa autoani Helsinkiin.
Turkulainen Hannu Maja oli lähtökohtaisesti innoissaan Convoy-tapahtumasta ja seuraili sen järjestelyjen etenemistä sosiaalisessa mediassa aktiivisesti. Hän kuitenkin tutki tapahtuman toteutustapaa, ja päätti olla sitten lähtemättä paikan päälle. Hän kokee, että asioita yritetään tapahtumassa muuttaa painostamalla.
– Haluammeko me, että kaikki asiat jotka ovat mielestäsi väärin hoidetaan huutoäänestyksellä tai tukkimalla katuja? Se on samaa touhua kuin Elokapinallakin. Minä en halua Suomeen tulevan sellaista kulttuuria, jossa aina tietty sekalainen joukko yrittää aiheuttaa painostuksella asioiden muuttumista, Maja kommentoi.
– En ole koskaan ollut suoran kansalaistoiminnan kannalla joka kohdistuu toisten elämän vaikeuttamiseen tai yritystoiminnan vaikeuttamiseen. En ole kannattanut ainoaakaan lakkoa, koska se että aiheutetaan laittomalla kansalaistottelemattomuudella tulojen menetystä työntekijöille tai yrityksille, hän jatkaa.