Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten jääminen eläkkeelle on myöhentynyt poikkeuksellisen paljon – Työkyvyttömien määrä väheni yllättäen

Viime vuonna suomalaiset siirtyivät työeläkkeelle kuusi kuukautta varttuneempina kuin vuonna 2020. Keskimäärin eläkkeelle jäätiin 62,4-vuotiaana, kertoo Eläketurvakeskus (ETK) tiedotteessaan.

Kahden koronavuoden aikana eläkkeelle siirtyminen on myöhentynyt poikkeuksellisen paljon. Vuonna 2020 keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä nousi viisi kuukautta ja viime vuonna nousua oli tätäkin enemmän, puoli vuotta.

– Viime vuosina eläkkeellesiirtymisikä on noussut erityisesti eläkeuudistuksen ansiosta. Nyt myös uusien työkyvyttömien määrä väheni, mikä nosti eläkkeellesiirtymisikää entisestään, kertoo tiedotteessa kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta.

Puolet viime vuoden kehityksestä selittyy tiedotteen mukaan eläkeuudistuksessa sovitulla vanhuuseläkkeen alaikärajan korotuksella.

Toinen puoli on seurausta työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrän yllättävästä laskusta. Vuonna 2021 työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 17 500 henkilöä. Siirtyneiden määrä laski 1 600 henkilöllä eli reilut kahdeksan prosenttia edellisestä vuodesta.

Työkyvyttömyyseläkkeelle viime vuonna siirtyneiden määrä on koko mittaushistorian alhaisin.

– Tuskin suomalaisten terveydentila on kohentunut näin paljon korona-aikana. Sen sijaan hoitovelka lienee kasvanut, kun poikkeusoloissa ei hakeuduta lääkäriin. On varsin todennäköistä, että työkyvyttömien määrä nousee pandemian jälkeen, arvioi Kannisto.

Työeläkkeelle siirtyi viime vuonna yhteensä 61 500 ja heistä vanhuuseläkkeelle 44 000 henkilöä.

Ikääntyneiden, 60–64-vuotiaiden, työllisyysaste on noussut voimakkaasti 2000-luvulla. Se oli viime vuonna 56,9 prosenttia. Tiedotteen mukaan se oli vuosituhannen alussa puolet nykyisestä. Viime vuosina työllisyysastetta on parantanut erityisesti eläkeuudistuksessa sovittu eläkeiän nosto.

– Työurat ovat pidentyneet selvästi. Ikääntyneiden, 60–64-vuotiaiden, työllisyysaste on parantunut lähes kymmenen prosenttiyksikköä eläkeuudistuksen jälkeen. Viime vuonna se oli tilastohistorian korkein, kertoo Kannisto.