Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käytkö suihkussa ovi raollaan? Näillä 5 vinkillä pidät kylpyhuoneen kunnossa, mutta ainakin yksi toimenpide kannattaa jättää ammattilaiselle

Oman asunnon kylpyhuonetta kannattaa pitää säännöllisesti silmällä ja käyttää sitä oikeaoppisesti, vinkkaa rakennusyhtiö JM Suomen tiedote. Näin voi pidentää kylpyhuoneen käyttöikää ja ehkäistä ongelmia.

JM:n vastuukorjaustiimin työnjohtaja Tuomo Hänninen sanoo, että varsinkin ilmanvaihdon huomioiminen on tärkeää, keräähän kylpyhuone käyttötarkoituksensa vuoksi kosteutta.

– Suosittelen esimerkiksi käymään suihkussa kylpyhuoneen ovi hiukan raollaan, jotta kosteus pääsee paremmin haihtumaan ja ilmanvaihto saa tehtyä tehtävänsä. Kuitenkin varmistaen, että vettä ei roisku kylpyhuoneesta ulos. Suihkun päätteeksi kylpyhuoneen lattia tulee myös aina muistaa kuivata ja jos kylpyhuoneessa on ikkuna, se kannattaa ehdottomasti avata, työjohtaja ohjeistaa tiedotteessa.

Jos ei pidä ovea auki suihkutellessa, se kannattaa kuitenkin avata suihkun jälkeen. Jos kylpyhuoneessa on ikkuna, sekin kannattaa avata. Lattia kannattaa aina kuivata suihkun jälkeen.

Kylpyhuoneen siisteydestä kannattaa Tuomo Hännisen mukaan pitää huolta samalla lailla kuin muunkin asunnon: viikkosiivous huolellisine imurointeineen ja pölyjen pyyhkimisineen kannattaa ulottaa myös kosteaan tilaan.

Mitä enemmän kylppärillä on käyttöä, sitä tiheämmin sitä pitää huoltaa.

– Esimerkiksi lattiakaivon hajulukon irrotus ja kaivon putsaus on toimenpide, joka on suoraan verrannollinen kylpyhuoneen käyttöasteeseen. Se on toimenpide, joka tulee suorittaa vähintään 2–3 kertaa vuodessa tai aina silloin, jos kylpyhuoneeseen muodostuu hajuhaittaa, Hänninen toteaa tiedotteessa.

Toinen huoltoa kaipaava paikka jää Hännisen mukaan usein hieman vähemmälle huomiolle: kylpyhuoneen silikonisaumat. Ne, kuten myös laattasaumat, on syytä puhdistaa säännöllisesti.

Saumat voi Hännisen mukaan puhdistaa käsittelemällä ne säännöllisesti tarkoitukseen sopivalla yleispuhdistusspraylla, joka saa sisältää myös hieman kloriittia. Puhdistussprayn voi ostaa tavallisesta kaupasta.

Puhdistusspray suihkutetaan laattapinnoille ja annetaan vaikuttaa jonkin aikaa. Sen jälkeen pinnat hangataan kevyesti pehmeähköllä juuriharjalla.

– Tässä on kuitenkin tärkeä muistaa, että hankausta ei tehdä lattiasaumojen suuntaisesti, vaan mieluummin kevyesti ja vinosti sauman yli etenevästi. Näin tehden lattiasaumat eivät vahingoitu, joten malttia hankaukseen. Lopuksi suoritetaan huuhtelu. Näin vältetään mahdollinen homeen muodostuminen laatta- ja silikonisaumoihin, Hänninen ohjeistaa.

Vaikka silikonisaumoja puhdistaisi asianmukaisesti, ne pitää kiinteistön ikääntyessä vaihtaa. Mitä enemmän kylppäriä käyttää, sitä nopeammin vaihto tulee eteen. Tämä on urakka, johon Hänninen kehottaa suosiolla ottamaan mukaan ammattilaisen.

– Uusimisessa on oltava tarkkana ja tämän toimenpiteen, kuten kaiken muunkin isomman huolto- tai korjaustoimen kylpyhuoneessa, jättäisin suoraan ammattilaisen käsiin. Silikonisaumojen kuntoa onkin myös hyvä pitää silmällä, kun ostaa asuntoa. Kannattaa suoraan kysyä saumojen huoltohistoriasta. Tietenkin jos on hankkimassa uutta kohdetta, ei tällaista ongelmaa ole.

Juttua korjattu 17.2.2022 kello 11.05: Korjattu sitaatista numerovirhe: lattiakaivo pitää puhdistaa 2 3 kertaa vuodessa, ei 22.