Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus reagoi energian hinnan nousuun – nämä seitsemän asiaa muuttuvat nyt: työmatkavähennyksen määrä nousee, ammattidieseljärjestelmä valmisteluun...

Suomen hallitus on tehnyt linjauksen määräaikaisista täsmätoimista, joilla vastataan energian hintojen nousuun. Nämä painottuvat erityisesti liikenteeseen ja kotitalouksiin, mutta myös ammattiliikenteeseen sekä maatalouden yrittäjiin.

Mainittuja täsmätoimia esitteli perjantaiaamuna ministeri Annika Saarikko (kesk.).

Työmatkavähennyksen enimmäismäärää korotetaan määräajaksi. Vuoden 2022 verotuksessa se nousee aiemmasta 7 000 eurosta 8 400 euroon. Lisäksi kilometrikohtaista matkakuluvähennystä omalla autolla kuljettaessa korotetaan määräaikaisesti säätämällä sen määräksi 0,30 euroa per kilometri. Muutokset vaikuttavat noin 570 000 suomalaisen verotukseen.

Maatalouden tuotantorakennusten kiinteistövero poistetaan väliaikaisena toimena edellyttäen, että ratkaisu on EU-oikeudellisesti hyväksyttävä. Ministeriöt valmistelevat yhteistyössä myös valtion lainatakausmallia yksityisille kotitalouksille sekä mallia valtion täytetakaukseksi asunto-osakeyhtiöiden ilmastoystävällisten investointien tukemiseksi.

Suomeen on tulossa maailman suurin lämpövarasto – asukkaat huolissaan: "Ei pitäisi missään tapauksessa rakentaa asuinalueen lähelle"

Rakennuskustannukset pysyttelevät sitkeästi korkealla: "Epävarmuudet ovat taas lisääntyneet" – Nämä tekijät vaikuttavat siihen, kääntyykö nousukiito tänä vuonna laskuun

Helsingin-bussien hintakilpailu pienentää työmatkavähennyksiä – myös yksityisautoilijat menettävät

Joko on tarpeeksi? – Työpäivisin kulkee 136 bussia Porvoosta Helsinkiin

Ammattidieseljärjestelmää lähdetään valmistelemaan. Valmistelussa arvioidaan, toteutetaanko järjestelmä nykyjärjestelmän pohjalta vai niin, että dieselin suora verotuki poistettaisiin.

Kotitalouksille valmistellaan kohdennettua, tulo- ja alueperusteista tukijärjestelmää. Sen tavoitteena on lisätä niin energiaverojärjestelmän ilmasto-oikeudenmukaisuutta sekä vastata polttoaineiden markkinahintojen nousun sosiaalisiin seurauksiin.

Energian hinnan nousu huomioidaan myös toimeentulotuessa. Hallitus antaa suosituksen, että energian hinnan noususta aiheutuneet lisäkustannukset tullaan huomioimaan myös tukea myönnettäessä.

Tämän lisäksi hallitus valmistelee sähkömarkkinalakiin muutoksia, jotka helpottavat kuluttajan tilannetta energiahintakriisissä. Jatkossa sähkön loppukäyttäjältä vaadittaisiin nimenomaista suostumusta sähköntoimitussopimuksen tekemiseen.