Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verottaja haluaa eroon paperipostista vaikka pakolla: "4,5 miljoonalle voisi olla muutakin käyttöä kuin lähetellä turhia kirjeitä"

Verohallinto haluaa digiasioinnista pakollista niille suomalaisille, jotka siihen kykenevät. Verottaja toivoo tästä "yhteistä tahtotilaa" seuraavaan hallitusohjelmaan.

– Vapaaehtoisuus digipostiin siirtymisessä ei Suomessa toimi. Koska emme pääse paperista eroon, jotkut veroasiointia helpottavat kehityshankkeet eivät etene. Paperimaailmassa toimiminen on hidasta, sanoo tiedotteessa pääjohtaja Markku Heikura Verohallinnosta.

Suomessa laki vaatii, että ihmisen pitää antaa erillinen suostumus paperipostin lakkauttamiseen.

Tällä hetkellä vain 14 prosenttia suomalaisista saa veropostinsa sähköisesti Suomi.fi-palveluun. Palvelulla on tällä hetkellä 785 000 käyttäjää, mutta 3 miljoonaa suomalaista hoitaa veroasiansa kuitenkin sähköisesti. Tämä tarkoittaa, että runsaat 2,2 miljoonaa suomalaista tekee hoitaa veroasiansa sähköisesti, mutta saa silti esimerkiksi esitäytetyn veroilmoituksensa paperisena kotiin. Suomi on tässä muita Pohjoismaita paperisempi.

Pelkästään esitäytetyn veroilmoituksen postituskustannukset ovat Verohallinnon mukaan 4,5 miljoonaa euroa vuodessa.

– Juuri nyt sodan riehuessa Ukrainassa tulee mieleeni, että tuolle 4,5 miljoonalle voisi olla muutakin käyttöä kuin lähetellä turhia kirjeitä, Heikura sanoo tiedotteessa.

Verottaja kehottaa kaikkia digiasiointiin kykeneviä ottamaan Suomi.fi:n käyttöön 8. maaliskuuta mennessä, jotta paperista veroilmoitusta ei tarvitse lähettää.