Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan pakolaiset saavat nyt tuoda lemmikkinsäkin turvaan ilman terveystodistuksia – Näin Suomi torjuu vaarallista loista, joka voisi levitä tänne ulkomailta tulevien koirien mukana

Ukrainasta omistajiensa kanssa saapuvilta koirilta ei vaadita voimassa olevaa rabiesrokotusta. Tässä sotatilanteessa koirilta ei vaadita myöskään ennakkohakemusta tuontiluvasta.

Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu Ruokaviraston eläinten terveydenhoidon ja lääkitsemisen yksiköstä sanoo, että uusi linjaus koskee myös Venäjältä maahamme saapuvien ulkomaalaisten lemmikkejä.

Kiviruusun mukaan Suomessa voimassa oleva ohjeistus on tullut EU:n komissiolta tässä pakottavassa tilanteessa. Ukrainasta pakeneville halutaan antaa mahdollisuus ottaa perheen lemmikki mukaan. Lemmikeiksi tässä lasketaan kissat, koirat ja fretit.

– Omistajansa mukana matkustavan lemmikin ei tarvitse täyttää vaatimuksia, koska omistajalla ei ole ollut mahdollisuuksia hankkia esimerkiksi vaadittavia papereita, Kiviruusu sanoo.

Ukrainassa esiintyy rabiesta. Kiviruusu toteaa kuitenkin, että perheiden omiin lemmikkeihin liittyvät riskit ovat selvästi pienempiä kuin esimerkiksi pelastettaviin katukoiriin.

– Perheiden lemmikkeihin liittyvä rabiesriski on erittäin pieni.

Tulli kysyy Kiviruusun mukaan maahantulossa omistajalta, täyttyvätkö vaatimukset muun muassa ekinokokkoosin osalta. Koiran pitäisi saada käsittely ekinokokkoosia vastaan vähintään vuorokausi, mutta korkeintaan kaksi vuorokautta ennen Suomeen tuloa.

– Tulli hoitaa tarvittaessa ekinokokkoosilääkityksen, kertoo Kiviruusu.

Ekinokokkoosi on loismadon aiheuttama ihmiselle vaarallinen tauti. Suomessa sitä ei esiinny, mutta sitä on löytynyt esimerkiksi Virosta. Loisen leviämisen estämiseksi Suomeen saapuvat koirat pitää normaalisti lääkitä heisimatojen varalta jo ennen maahan tuloa.

Ihminen voi saada ekinokokkoositartunnan esimerkiksi koiran, ketun tai suden ulosteen tai sen saastuttaman veden välityksellä tai koiran turkkiin tarttuneista madon munista. Ihminen voi saada tartunnan myös loista kantavan koiran tai suden ulosteen saastuttaman marjojen tai sienien välityksellä.

Jos lemmikillä ei ole sirua tai voimassa olevaa rabiesrokotusta, on ne asiat hoidettava kuntoon täällä Suomessa mahdollisimman pian.

– Tarvittaessa lemmikki on pidettävä eristyksessä.

Kiviruusu painottaa, että muutos maahantulovaatimuksissa koskee vain ihmisten mukana tulevia omia lemmikkejä. Se ei siis koske pelastettavia katukoiria tai muita rescue-eläimiä.

Tähän mennessä yksikönjohtaja on kuullut vasta yhdestä Suomeen Ukrainasta tuodusta lemmikistä. Koiran omistajalla kaikki paperit olivat mukana matkassa ja kunnossa.

– Tilanne on elänyt koko ajan ja akuutiksi se muuttui tiistaina. Suomeen voi jatkossa tulla Venäjältä muun muassa EU-maiden kansalaisia tai amerikkalaisia, joilla on lemmikki mukanaan. Todennäköisesti lemmikkien kanssa matkustavia tulee lisää Suomeenkin, vaikka suurin paine kohdistuu Puolaan.

Muokattu 3.3.2022 kello 9.35: Lisätty tietoa ekinokokkoosista (tiedot lauseen ekinokokkoosi on loismadon aiheuttama ihmiselle vaarallinen tauti). Poistettu lause Tulli kertoo lemmikkien maahantulon helpottamisesta Twitterissä.