Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko ostamassa ulkomailta koiraa tai kissaa? – Tarkista ensin ainakin nämä asiat, pakollinen todistus puuttuu suurimmalta osalta jopa Virosta tuoduilta eläimiltä

On lemmikin ostajan vastuulla varmistaa, että ulkomailta tuodun eläimen maahantuonnin vaatimukset täyttyvät. Alle 15 viikon ikäisiä koiran- ja kissanpentuja ei saa tuoda kaupallisesti Suomeen. Eläimellä pitää myös olla terveystodistus. Laiton lemmikkituonti lisää vaarallisten tautien leviämisen riskiä ja aiheuttaa eläimille kärsimystä, muistuttaa aluehallintovirasto tiedotteessaan.

Jos EU:n alueelta Suomeen tuodaan koira tai kissa myyntitarkoituksessa tai sen omistajuus siirretään, sillä pitää olla tunnistusmerkintä, eläintä vastaava lemmikkipassi ja kansainvälisessä Traces-järjestelmässä tehty terveystodistus. Todistus auttaa varmistamaan, että eläin on terve, asianmukaisesti rokotettu ja tuotu siirtoehtojen mukaisesti maahan.

– Tällä hetkellä nämä terveystodistukset puuttuvat esimerkiksi suurimmalta osalta Virosta kaupallisessa tarkoituksessa tuoduilta koirilta ja kissoilta, kertoo tiedotteessa Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.

Hän näkee työssään laittomien lemmikkituontien vakavat seuraukset .

– Eläinten taustoista tai kasvatusoloista ei ole takeita. Pennut voivat olla arkoja, alle luovutusikäisiä ja jopa nälkiintyneitä. Ne on saatettu kasvattaa pentutehtaissa. Kun pennut kasvavat, ne eivät välttämättä edes vastaa ulkonäöltään passissa ilmoitettua rotua, Haikka varoittaa.

Hän sanoo tällaisen pennun ostajan tukevan vastuutonta ja eläimille kärsimystä aiheuttavaa toimintaa.

Koirien lisäksi myös kissoja salakuljetetaan Suomeen. Tiedotteen mukaan salakuljetetuilla kissoilla on viime aikoina havaittu sieni-infektioita, jotka voivat tarttua myös ihmisiin.

Eläintautilaki, joka tuli voimaan viime vuoden huhtikuussa, edellyttää, että koiran- tai kissanpennun tulee olla rokotettu lähtömaassa rabiesta vastaan vähintään 12 viikon ikäisenä. Lisäksi rokotuksesta pitää olla kulunut vähintään kolme viikkoa ennen tuontia.

Kaupallisessa tarkoituksessa tuodun pennun pitää siis olla vähintään 15 viikon ikäinen Suomeen tullessaan.

– Jos tuontipentu on dokumenttien perusteella tätä nuorempi tai silmämääräisesti vaikuttaa liian nuorelta, pitäisi ostajan hälytyskellojen soida, muistuttaa Haikka.

Lähtömaan eläinlääkäri kirjoittaa Traces-järjestelmään terveystodistuksen enintään kaksi vuorokautta ennen siirtoa. Tiedotteessa muistutetaan, että ulkomailta koiran tai kissan hankkiva ostaja on muiden tuontivaatimusten noudattamisen ohessa vastuussa siitä, että pyytää myyjältä nähtäväkseen tämän terveystodistuksen.

Jos eläimen taustaa ei voida luotettavasti varmentaa ja tautiriskiä on mahdotonta arvioida, viranomaiset voivat tiedotteen mukaan joutua määräämään eläimen lopetettavaksi tai palauttavat sen lähtömaahan.

Ukrainan sodan vuoksi Ruokaviraston linjaamat eläinten tuontivaatimusten lievennykset koskevat vain omistajansa mukana Ukrainasta tai Venäjältä maahan tulevia lemmikkejä. Eläinten kaupallista tuontia koskevat samat tuontivaatimukset kuin normaalistikin.

Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset voi selvittää Ruokaviraston sivuilta.