Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Lähihoitajilla on nyt vara valita" – Ennuste: Uudenmaan kuntien henkilöstöstä eläköityy joka kolmas 10 vuoden sisään

Uudenmaan kuntatyöntekijöistä lähes joka kolmas (30 prosenttia) jää eläkkeelle seuraavien kymmenen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa 47 000:ta ihmistä. Luvut ovat peräisin Kevan tuoreesta eläköitymisennusteesta. Keva on julkisen sektorin työeläkevakuuttaja.

– Seuraavien kymmenen vuoden aikana eläköitymistahti on kiivas julkisella alalla. Tämä haastaa työnantajat pohtimaan työjärjestelyitä ja miettimään, miten lähtijöiden tilalle pystytään houkuttelemaan uusia osaajia erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella. Tilastojen valossa näyttää siltä, että esimerkiksi lähihoitajilla on nyt vara valita, missä he haluavat työskennellä, sanoo tiedotteessa eläkejohtaja Eija Korhonen.

Eniten eläkkeelle siirtyy hoitajia ja opettajia, jotka ovat suurimmat ammattiryhmät. Koko maassa suhteellisesti eniten eläköityy muun muassa hierojia, ylihoitajia, kotipalvelutyöntekijöitä, ammattikorkeakoulujen yliopettajia ja mielenterveyshoitajia. Vähiten eläköityjiä on muun muassa ensihoitajissa, nuoriso-ohjaajissa ja erikoislääkäreissä.

Uudellamaalla eläköityy esimerkiksi lähihoitajista 28 prosenttia, peruskoulun yläluokkien ja lukion opettajista 27 prosenttia ja sairaanhoitajista 24 prosenttia seuraavien kymmenen vuoden kuluessa.

Uudeltamaalta on eläköitymässä muuta maata vähemmän kuntatyöntekijöitä, samoin kuin Keski-Pohjanmaalta. Voimakkainta eläköityminen on Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Koko maassa kunta-alan työntekijöistä siirtyy eläkkeelle kymmenen vuoden sisään 33 prosenttia. Vielä enemmän eläkkeelle siirtyy lähivuosina valtion (35 prosenttia) ja kirkon (39) työntekijöitä. Valtaosa siirtyy vanhuuseläkkeelle, mutta myös työkyvyttömyyseläkeläisiä on varsin paljon.

Vanhuuseläkkeelle siirtyy Kevan mukaan kuntien nykyisestä henkilöstöstä kaikkiaan 23 prosenttia, työkyvyttömyyseläkkeelle 10 prosenttia. Valtiolta vanhuuseläkkeelle on siirtymässä 27 prosenttia ja työkyvyttömyyseläkkeelle 7 prosenttia. Kirkossa luvut ovat 30 ja 9 prosenttia.

Kevan ennusteen tarkoitus on mallintaa nimenomaan nykyisen henkilöstön eläköitymistä. Siksi tulevaisuudessa työnsä aloittavia uusia työntekijöitä ole tämän johdosta otettu huomioon.

Ennustamisen pohjalla ovat viime vuosien toteutuneet eläköitymiset ikärakenteen ja sen muutoksen, ammattiryhmät ja sukupuolen huomioon ottaen.

Keva on Suomen suurin työeläkevakuuttaja. Keva huolehtii julkisen sektorin eli kunta-alan, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon, Kelan ja Suomen Pankin työntekijöiden eläkeasioista. Kevalla on noin 1,3 miljoonaa henkilöasiakasta.