Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvio: Venäläisen energian loppuminen voisi leikata Suomesta myös muun tuontienergian – "Voimme olla tilanteessa, jossa muutkin naapurimaat lopettavat energiaviennin"

Venäläisen energian loppuminen Suomessa voi vaikeuttaa koko maan tuontienergian saantia. Tähän johtopäätökseen päätyy Aalto-yliopiston tuottama riskianalyysi.

Tutkijat korostavat, että huoltovarmuutta voidaan parantaa esimerkiksi sähköä säästämällä ja sen käyttöä säätelemällä, satsauksilla uusiin energiaan sekä kriisiajan markkinamallilla.

– Jos venäläisenergia loppuu Suomesta ja Euroopasta, jokainen maa haluaa todennäköisesti turvata ensisijaisesti oman energiansaantinsa. Silloin voimme olla tilanteessa, jossa muutkin naapurimaat lopettavat energiaviennin meille, sanoo tiedotteessa Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Liski.

Tutkijat mallinsivat analyysia varten kaksi eri skenaariota. Ensimmäisessä sekä sähkön että kaasun tuonti Venäjältä katkaistaan, mutta tuontiyhteydet Ruotsista ja Baltiasta toimivat normaalisti. Tämä aiheuttaisi korkeintaan 16 tunnin tehovajeen tilanteessa, jossa pitkään odotettu Olkiluoto 3 ei vielä olisi toiminnassa.

Toisessa skenaariossa Venäjän sähkön ja kaasun tuonti on katkennut ja samanaikaisesti katkeavat tuontiyhteydet Ruotsista ja Baltiasta. Tässä skenaariossa tehovaje voisi yltää jopa 2 500 tuntiin, mikä vaikeuttaisi sähkön saantia erityisesti talviaikaan. Olkiluoto 3:n sähköntuotanto ei oleellisesti muuta isoa kuvaa kummassakaan skenaariossa.