Herätys, Sipoon nuoret! Hyville ideoillenne on fyrkkaa tarjolla – Iida Tall kannustaa osallistumaan

Kehittämistyö: Silmu ry kutsuu sipoolaisia nuoria mukaan myös nuorisojaostonsa toimintaan.

Nuoret tietävät yleensä itse parhaiten, mitä nuoret tarvitsevat. Tämä ajatus oli punainen lanka, kun yhdeksän kunnan alueella kehitystyötä tekevä Silmu ry käynnisti nuorisojaostonsa toiminnan vuonna 2017. Käytännössä toiminta menee niin, että nuoret jakavat rahaa nuorille, joilla on hyvä idea tai yritystoimintaa.

– Haluamme kannustaa ja aktivoida nuoria. Nuorison toiminnassa piilee valtava potentiaali ja olisi kaikkien etu saada sitä paljon enemmän hyötykäyttöön, toiminnanjohtaja Anette Vihanto sanoo.

– Nuorten aktivoiminen on erityisen tärkeää tässä ajassa, kun korona on aiheuttanut passivoitumista ja kaikenlainen kiva tekeminen tulee tarpeeseen.

Rahaa jaetaan alueen nuorille hakemusten perusteella 100–900 euroa per hakemus. Yhteensä nuorille on jaettu jo yli 22 00 euroa.

Sipoolaisilta nuorilta viimeisin hakemus tuli vuonna 2019, joten on korkea aika herätellä paikallisia nuoria huomaamaan Silmu ry ja sen tarjoama tuki.

Sipoolainen Iida Tall, 25, on ollut mukana toiminnassa viime vuodesta lähtien. Hänellä on komea titteli Silmu ry:n nuorisojaoston varapuheenjohtajana. Nuorisojaoston jäsenmäärä voisi olla 18 jäsentä, tällä hetkellä mukana on vain viisi alueella asuvaa nuorta.

Nuorison toiminnassa piilee valtava potentiaali.

– Kovasti toivoisin Sipoosta toisenkin edustajan kaverikseni ja Pornaisista olisi hyvä saada joku edustaja, koska nyt meillä ei ole sieltä ketään, Iida Tall kertoo.

– Tässä oppii hyödyllisiä asioita ja pääsee tutustumaan muihin nuoriin. On myös tosi mielenkiintoista lukea hakemuksia ja huomata, kuinka kekseliäitä hakijat ovat.

Nuorille jaettavat avustukset kulkevat nimellä Fyrkkaraha. Nuorisojaostoon valitut 14–29-vuotiaat nuoret kokoontuvat neljä kertaa vuodessa käymään läpi nuorten lähettämät hakemukset ja päättämään, mihin tukea myönnetään.

– Kannattaa ilman muuta laittaa hakemus, jos on joku hyvä idea, johon kaipaa tukea. Olemme antaneet rahat esimerkiksi yhden nuorisotalon pingispöytään ja sellainen olisi varmaan tervetullut Sipoossakin, Iida Tall vinkkaa.

Anette Vihanto kertoo nuorimman Fyrkkarahaa saaneen olleen vasta 11-vuotias. Hän haki tukea oman toiminimen perustamiseksi, koska halusi myydä itse tekemiään koruja ammattimaisesti.

– Hakemuksen täyttämisessä pitää olla yksi täysi-ikäinen mukana, mutta vaikeaa se ei ole. Rahan lisäksi tarjoamme tukea ja minuun voi olla yhteydessä vaikka kuinka pienen kysymyksen kanssa, Vihanto rohkaisee.

– Silmu ry:n nuorisojaosto löytyy myös Instagramista ja Facebookista.

Korona-aika on näkynyt selvästi myös Silmun nuorisojaostossa. Kun hakemuksia jouduttiin aiemmin seulomaan rankalla kädellä, on niihin viime kerrat myönnytty hellämielisemmin, koska määrä on vähentynyt.

– Nuoret osaavat olla tiukkoja ja tarkkoja päättäessä jaettavista varoista. Hakemustoiminta on kuitenkin pyritty pitämään helppona ja ilman valtavaa byrokraattista painetta, Anette Vihanto sanoo.

Iida Tall vakuuttaa samaa: Fyrkkarahan hakeminen ei ole vaikeaa. Hän toivoo sipoolaisten kaveriporukoiden miettivän tahollaan, mitä kivaa he haluaisivat hankkia kotikuntaansa.

Hän toivoo myös, että sana Fyrkkarahasta kantautuisi nuorison korviin sekä nuorisovaltuuston että nuorisotoimen kautta.

Tiedustelut: anette.vihanto@silmu.info.

Kuka on Vuoden nuori paikallistoimija 2022?

Kehittämisyhdistys Silmu ry:n kattojärjestö Suomen Kylät ry:n nuorten tulevaisuusjaosto haluaa löytää ja muistaa aktiivisia nuoria, jotka edistävät kylätoimintaa omalla alueellaan tai laajemmin.

Jos tunnet paikallisen nuoren, joka on antanut omaa panostaan merkittävästi ja pitkäjänteisesti kylätoimintaan, ehdota häntä tunnustuksen saajaksi. Nuori paikallistoimija on alle 30-vuotias.

Perustelut ja ehdotukset voi lähettää Silmu ry:lle 31.3.2022 saakka puhelimitse 040 1588038 ja sähköpostitse li-marie.santala@silmu.info.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut