Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Takatalvi iskee! – "Nyt kannattaa vaihtaa takaisin talvirenkaisiin"

Kevään eteneminen saa pikapuoliin takapakkia. Voidaan puhua jopa takatalvesta, kun etelässä tavanomaista lämpimämpi sää joutuu antamaan tilaa sään kylmenemiselle, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Viikonlopuksi tulevien lumi- ja räntäsateiden sekä voimakkaan tuulen takia ajokeli on muuttumassa huonoksi tai erittäin huonoksi suuressa osassa maata.

– Höllennetään kaasujalkaa ja pidetään riittävän pitkä turvaväli edellä ajavaan, jotta vältytään peräänajoilta. Jos olet jo vaihtanut kesärenkaat alle, niin nekin kannattaa nyt vaihtaa takaisin talvirenkaisiin, sanoo tiedotteessa Fintrafficin tieliikenteenohjauksen yksikön päällikkö Mika Jaatinen.

Viiden lähipäivän aikana maamme yli kulkee kaksi matalapainetta.

Vielä torstaina lämpöä on parhaimmillaan 10 asteen tienoilla, mutta sen jälkeen sää kylmenee. Huomenna perjantaina Uudellamaalla mittarin lukema on jo lähempänä nollaa. Ehkä asteen tai parin verran plussalla.

– Huomenna aamusella maan yli pyyhkivä sadealue ei välttämättä yllä Uudellemaalle asti, mutta se saattaa kulkea Tampereen yli. Siellä voi sataa vettä ja märkää lunta. Jos etelämpänä sataa, se on vettä, Viljamaa sanoo.

Ennusteen mukaan lännen puoleinen tuuli yltyy perjantai-iltana kohtalaiseksi. Seuraavana päivänä tuulen suunta on jo kääntynyt, mutta se ei ole laantunut.

Lauantaiaamusta lähtien se puhaltaa pohjoisesta ja luoteesta. Se tietää kylmää.

– Lauantaina koetaan notkahdus kevään etenemisessä. Uudellamaalla lämpötila on päivällä nollan tienoilla ja maan yli kulkee hajanaisia sadealueita. Etelään ei ole kuitenkaan luvassa lunta merkittäviä määriä. Kovan puuskatuulen vuoksi, ajokeli on kuitenkin huono, meteorologi muistuttaa.

Isoon osaan maata annetaan tuulivaroitus, koska tuulen nopeus voi olla puuskissa 20 metriä sekunnissa. Tuuli kuitenkin heikkenee iltaa kohden eikä ole enää voimissaan sunnuntaina ennen iltaa.

Sunnuntaille on luvassa poutaa iltapäivään saakka, jonka jälkeen saapuu seuraava sadealue. Koska aamupäivä on ollut kylmä, alkaa sade lumena.

– Arviomme mukaan Uudellemaalle voi tulla lunta 2–4 senttiä. Toivottavasti se ei mene loskaksi vaan pysyy lumena, Viljamaa toteaa.

Sunnuntai-illasta lähtien lumi- ja räntäsade tuo huonon ajokelin muun muassa Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle. Näillä alueilla varoitetaan maanantain vastaisena yönä uudestaan yltyvästä tuulesta maanantai-iltaan saakka. Ilmatieteen laitoksen ajokeli varoitus on voimassa maanantain iltapäivään saakka.

Viljamaa kertoo, että nyt on odotettavissa noin viikon mittainen kylmempi jakso. Tämän hetken ennusteen mukaan miinuksella ollaan päivällä ainakin maanantaista torstaihin. Yöllä voi olla pakkasta jopa 10–15 astetta.

– Pilvisyys vaihtelee ensi viikolla. Välillä voi tulla heikkoja lumikuurojakin. Kunpa aurinko paistaisi. Silloin notkahdus kevään etenemisessä ei tuntuisi niin kurjalta, Viljamaa tuumaa.

Lisätty Fintrafficin varoitus huonosta ajokelistä 24.3. kello 15.05.