Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HUS:n laboratoriot kiinni Nikkilässä ja Porvoossa hoitajalakon vuoksi – Nikkilän terveyskeskus toimii lakon aikanakin

Hoitajajärjestöjen perjantaina 1.4. alkaneen lakon ei pitäisi vaikuttaa merkittävästi Sipoon kunnan terveysasemapalveluihin, sillä lakko ei koske terveyskeskuksia. Sen sijaan lakko vaikuttaa sipoolaisten jatkohoitoon erikoissairaanhoidossa sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) järjestämiin laboratorio- ja röntgenpalveluihin sekä koronavirustestaukseen.

HUS on sulkenut kokonaan Nikkilän terveysaseman laboratorion ja myös koronavirustestauspisteen Sipoossa. Aikaisemmista tiedoista poiketen myös Porvoon sairaalan ja terveysaseman laboratoriot ovat kiinni. Ajantasaiset tiedot päivittyvät HUSin verkkosivuille.

Sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko kertoo, että terveyskeskusten on ilmoitettu jäävän lakon ulkopuolelle. Näin ollen Nikkilän sosiaali- ja terveysasema palvelee sipoolaisia hoitajalakon aikanakin.

– Lakko hankaloittaa ja ruuhkauttaa kuitenkin merkittävästi laboratoriotutkimuksia, röntgentutkimuksia ja muita kuvauspalveluita sekä koronavirustestausta. Myös jatkohoito erikoissairaanhoidossa voi viivästyä, sanoo Kokko.

Hoitajajärjestöjen lakon aikana suljetaan merkittävä osa HUSin laboratorio-, röntgen- ja kuvantamistoimipisteistä ja tämän vuoksi palvelut voivat ruuhkautua.

Kohdunkaulasyöpäseulonnat siirtyvät lakon jälkeiseen aikaan ilman erillistä viestiä asiakkaalle.

– Monella sipoolaisella voi olla lähete esimerkiksi luuston, keuhkojen ja hampaiston röntgenkuvauksiin. Toiveena on, että mahdollisuuksien mukaan potilaat menisivät näihin tutkimuksiin vasta lakon jälkeen, jos tutkimukset eivät ole ehdottoman kiireellisiä, Kokko kertoo.

HUS kokoaa internetsivuillensa ohjeita ja tietoa lakon vaikutuksista osoitteeseen hus.fi/lakko. Sivulta löytyvät tiedot avoinna ja suljettuna olevista yksiköistä kunnittain tai alueittain.